deser jabłkowy budyń
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
do tego budyniu możesz wziąć jabłka słodkie lub słodko-kwaśne. Jeśli masz pecha z jabłkami i jesz tylko kwaśne, będziesz potrzebować dwa razy więcej cukru. Więc dobrze umyj jabłka, obierz je, pozbądź się rdzenia i nasion. Pokrój w piękne plasterki. W osobnej misce wymieszaj: płatki owsiane, cukier, mąkę, cynamon, zmieloną gałkę muszkatołową. Teraz zmiel powstałą mieszaninę trzema łyżkami masła. Jeśli to konieczne, możesz wziąć więcej oleju, musisz spojrzeć na oko. Mieszanina nie powinna być zbyt sucha. Posmaruj dowolną wygodną formę olejem, posyp mąką, połóż plasterki jabłka na dnie, a na nich całą mieszaninę. Wypoziomuj powierzchnię, posyp stopionym masłem i włóż do piekarnika do pieczenia. Budyń powinien być pokryty złotą skórką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g