Włoskie mięso w sosie pomidorowym
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
pokrój wołowinę na duże kawałki i marynuj w białym wytrawnym winie z rozmarynem przez godzinę. Po upływie czasu wrzucamy mięso do durszlaka, aby stek marynaty. Na głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek włóż mięso z rozmarynem. Smaż mięso ze wszystkich stron, intensywnie je mieszając. Zagotuj garnek z 2 litrami wody i blanszuj w nim pomidory przez 3 minuty, a następnie wyjmij je i obierz. Zmiel przygotowane pomidory za pomocą blendera. Do przecieru pomidorowego dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, posiekaną bazylię, oliwki pokrojone na pół i tymianek. Dodajemy powstałą mieszaninę do mięsa, solimy i dusimy do miękkości przez około 40 minut. Mięso po włosku pod sosem pomidorowym podajemy z risotto. Ukrytego apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g