kwas chlebowy z jęczmienia

zimny musujący kwas chlebowy w południowym upale-kto o nim nie marzy? smaczne i niedrogie Spróbuj ugotować kwas chlebowy z jęczmienia według tego przepisu-smaczny i niedrogi, wynik cię nie zawiedzie.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 16 g
74 kcal
IG: 0 / 69 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 2 h 10 min

bierzemy ziarna jęczmienia i dokładnie smażymy do jasnobrązowego odcienia. Następnie zalej ziarna wodą i gotuj przez 1-1,5 godziny. Odcedź ten bulion, włóż do niego cukier, kminek, ostudź. Dodaj drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni. Powstały kwas chlebowy butelkujemy i przechowujemy w lodówce. Możesz pić kwas chlebowy z jęczmienia po 3 dniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy