kwas chlebowy z jęczmienia
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
bierzemy ziarna jęczmienia i dokładnie smażymy do jasnobrązowego odcienia. Następnie zalej ziarna wodą i gotuj przez 1-1,5 godziny. Odcedź ten bulion, włóż do niego cukier, kminek, ostudź. Dodaj drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni. Powstały kwas chlebowy butelkujemy i przechowujemy w lodówce. Możesz pić kwas chlebowy z jęczmienia po 3 dniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g