Alkohol Baileys w domu

likier kawowy na przyjęcie koktajlowe. Mój smak tego likieru po prostu kręci mi się w głowie. I jest niesamowicie pyszny! Można go pić w czystej postaci, robić z nim warstwowe koktajle, a nawet używać do impregnowania ciastek na ciasto.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 63 % 19 g
262 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie tego domowego napoju alkoholowego należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego pojemnika. Wybrałem szklankę z blendera ze skalą pomiarową. Więc wlej skondensowane mleko do pojemnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej wymaganą ilość śmietany o zawartości tłuszczu 20-30%

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj strzał świeżo parzonego, ale lekko schłodzonego espresso. Jeśli chcesz nieco mniej wyraźnego smaku kawy, dodaj połowę porcji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadszedł czas, aby dodać irlandzką whisky do szklanki. Jeśli zastąpisz whisky bourbonem, nie będzie zauważalnej różnicy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatnim krokiem jest dodanie pół łyżeczki do smaku (lub możesz całą łyżkę, nie będzie gorzej) waniliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij wszystkie składniki likieru, aż będą gładkie. I lepiej będzie nalegać na noc w lodówce, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną symfonię smaków i aromatów.

Uwaga! Jeśli chcesz, aby ten przepis był bardziej budżetowy, możesz zastąpić whisky wódką lub rozcieńczonym alkoholem. Ale w tym przypadku pamiętaj, że smak napoju się zmieni. Tutaj zależy bezpośrednio od bazy alkoholowej. Im lepsza jakość, tym lepszy alkohol w końcu. Zasadniczo próbowałem Baileys na dobrej drogiej wódce i podobało mi się.

przygotowanie tego pięknego słodkiego napoju alkoholowego w domu nie będzie absolutnie trudne. Osobiście prawie nie zauważam różnicy w stosunku do oryginału. Tym razem przygotowałem likier o wyraźniejszym smaku i aromacie kawy.
jeśli przygotujesz taki Likier na bazie śmietany o zawartości tłuszczu 10%, nadal okaże się pyszny, ale sam likier będzie miał inną konsystencję niż oryginał. Oznacza to, że będzie bardziej płynny. Ale zawartość kalorii zostanie zmniejszona.
jeśli gotujesz z ciężką śmietaną, likier będzie bardziej lepki, podobnie jak oryginalny irlandzki napój, ale pamiętaj o wzroście kalorii.
nie mniej popularne są u nas strzały oparte na domowej Bailizie. Gotuję je w ten sposób. Wlej 20-30 ml do małego kieliszka wódki. Bourbon lub whisky. A na wierzch ostrożnie wlewam cienką strużkę Baileys, aby Likier najpierw spadł na łyżeczkę, a dopiero potem na warstwę whisky.
zawsze gotuję Likiery w małych ilościach na konkretne wydarzenie. Ale jeśli wlejesz go do wysterylizowanych butelek, w lodówce można go przechowywać przez długi czas: do dwóch miesięcy.
przypomnienie nie będzie zbyteczne: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy