skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie tego domowego napoju alkoholowego należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego pojemnika. Wybrałem szklankę z blendera ze skalą pomiarową. Więc wlej skondensowane mleko do pojemnika.
Krok 2:
Następnie wlej wymaganą ilość śmietany o zawartości tłuszczu 20-30%
Krok 3:
Dodaj strzał świeżo parzonego, ale lekko schłodzonego espresso. Jeśli chcesz nieco mniej wyraźnego smaku kawy, dodaj połowę porcji.
Krok 4:
Nadszedł czas, aby dodać irlandzką whisky do szklanki. Jeśli zastąpisz whisky bourbonem, nie będzie zauważalnej różnicy.
Krok 5:
Ostatnim krokiem jest dodanie pół łyżeczki do smaku (lub możesz całą łyżkę, nie będzie gorzej) waniliny.
Krok 6:
Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij wszystkie składniki likieru, aż będą gładkie. I lepiej będzie nalegać na noc w lodówce, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną symfonię smaków i aromatów.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby ten przepis był bardziej budżetowy, możesz zastąpić whisky wódką lub rozcieńczonym alkoholem. Ale w tym przypadku pamiętaj, że smak napoju się zmieni. Tutaj zależy bezpośrednio od bazy alkoholowej. Im lepsza jakość, tym lepszy alkohol w końcu. Zasadniczo próbowałem Baileys na dobrej drogiej wódce i podobało mi się.
przygotowanie tego pięknego słodkiego napoju alkoholowego w domu nie będzie absolutnie trudne. Osobiście prawie nie zauważam różnicy w stosunku do oryginału. Tym razem przygotowałem likier o wyraźniejszym smaku i aromacie kawy.
jeśli przygotujesz taki Likier na bazie śmietany o zawartości tłuszczu 10%, nadal okaże się pyszny, ale sam likier będzie miał inną konsystencję niż oryginał. Oznacza to, że będzie bardziej płynny. Ale zawartość kalorii zostanie zmniejszona.
jeśli gotujesz z ciężką śmietaną, likier będzie bardziej lepki, podobnie jak oryginalny irlandzki napój, ale pamiętaj o wzroście kalorii.
nie mniej popularne są u nas strzały oparte na domowej Bailizie. Gotuję je w ten sposób. Wlej 20-30 ml do małego kieliszka wódki. Bourbon lub whisky. A na wierzch ostrożnie wlewam cienką strużkę Baileys, aby Likier najpierw spadł na łyżeczkę, a dopiero potem na warstwę whisky.
zawsze gotuję Likiery w małych ilościach na konkretne wydarzenie. Ale jeśli wlejesz go do wysterylizowanych butelek, w lodówce można go przechowywać przez długi czas: do dwóch miesięcy.
przypomnienie nie będzie zbyteczne: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g