wywar z żeń-szenia

chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj bulion leczniczy! Odwar z żeń-szenia okazuje się dość silny, zaleca się przyjmowanie go na łyżeczkę przed jedzeniem. W tym przepisie bulion jest uzupełniony miętą i dziurawcem, taki Mixton można rozcieńczyć wrzącą wodą, osłodzić miodem i pić jak herbatę. Właściwości lecznicze pozostaną takie same.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
20 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozdrobniony korzeń żeń-szenia wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą, wysyłamy do ognia.

2. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, gotuj przez 5 minut.

3. Następnie usuwamy patelnię z ognia, dodajemy ziele dziurawca i miętę, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na około 10-15 minut.

4. Odcedź bulion, dodaj miód, wymieszaj.

napój gotowy! Pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żeń-szeń - 41   kcal/100g
  • Dziurawiec - 10   kcal/100g

Podobne przepisy