sok z czarnego bzu
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Odrywamy jagody od gałązek, wkładamy do durszlaka, myjemy pod bieżącą wodą.
2. Za pomocą sokowirówki wyciągamy sok. Jeśli nie ma sokowirówki, Jagody można zmiażdżyć, a następnie wycisnąć sok gazą lub przez sito.
3. Powstały płyn wlewamy do rondla, dodajemy cukier, wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Nie musisz długo gotować soku, wystarczy kilka minut gotowania. 
4. Wlej sok do czystych, wstępnie wysterylizowanych szklanych butelek, zakorkuj korkami. Przechowywać w piwnicy lub w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czarny Bez - 73 kcal/100g