sok z czarnego bzu

przygotuj napój ze zdrowych jagód, zawsze bądź w formie! Sok z czarnego bzu to doskonały witaminizowany napój, który ma korzystny wpływ na cały organizm. Możesz wziąć go w czystej postaci, a także rozcieńczyć wodą pitną i pić jak kompot.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
236 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Odrywamy jagody od gałązek, wkładamy do durszlaka, myjemy pod bieżącą wodą.

2. Za pomocą sokowirówki wyciągamy sok. Jeśli nie ma sokowirówki, Jagody można zmiażdżyć, a następnie wycisnąć sok gazą lub przez sito.

3. Powstały płyn wlewamy do rondla, dodajemy cukier, wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Nie musisz długo gotować soku, wystarczy kilka minut gotowania. 

4. Wlej sok do czystych, wstępnie wysterylizowanych szklanych butelek, zakorkuj korkami. Przechowywać w piwnicy lub w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: