bimber na Głogowie

domowy napój z głogu, mocny i naturalny. Bimber na głogu-brzmi nieźle! Mamy cierpliwość, a wynik z pewnością zaskoczy każdego miłośnika mocnych napojów. Nuty głogu sprawią, że smak i aromat będą wyjątkowe! Podawać schłodzone z przystawką mięsną. Nikt nie pozostanie obojętny.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
55 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 8 D

posortuj głóg, umyj i posiekaj, delikatnie, aby Kości pozostały nienaruszone. Po umieszczeniu w pojemniku fermentacyjnym dodaj cukier, wodę, drożdże i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

zainstaluj uszczelkę wodną i przenieś pojemnik do ciemnego pomieszczenia. Po dniu pojawi się piana i bąbelki. Konieczne jest mieszanie zacieru przez 5 dni raz dziennie. Po 5 dniach Gaz przestanie się uwalniać, zacier stanie się jaśniejszy i pojawi się osad. Zacznijmy destylację.

Zacier filtrujemy gazą i destylujemy po raz pierwszy z maksymalną prędkością. Gdy siła spadnie do 25%, przestajemy zbierać destylat. Mierzymy siłę i obliczamy alkohol absolutny. 

rozcieńczyć destylat do 20% wodą i ponownie destylować. Pierwsze 15%, tzw. "Głowa", zbieramy osobno. Nie nadaje się do celów spożywczych.

główny rodukt - "ciało" - zbieramy, aż siła spadnie do 45%. Zbieramy "ogony" - pozostałości destylatu-i zatrzymujemy destylację.

bimber w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Przed użyciem pozostaw w szklanych pojemnikach na kilka dni w zimnym i ciemnym miejscu, aby ustabilizować smak. 

teraz wzywamy przyjaciół i zaczynamy ucztę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Głogów - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy