skład / składniki
metoda gotowania
posortuj głóg, umyj i posiekaj, delikatnie, aby Kości pozostały nienaruszone. Po umieszczeniu w pojemniku fermentacyjnym dodaj cukier, wodę, drożdże i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
zainstaluj uszczelkę wodną i przenieś pojemnik do ciemnego pomieszczenia. Po dniu pojawi się piana i bąbelki. Konieczne jest mieszanie zacieru przez 5 dni raz dziennie. Po 5 dniach Gaz przestanie się uwalniać, zacier stanie się jaśniejszy i pojawi się osad. Zacznijmy destylację.
Zacier filtrujemy gazą i destylujemy po raz pierwszy z maksymalną prędkością. Gdy siła spadnie do 25%, przestajemy zbierać destylat. Mierzymy siłę i obliczamy alkohol absolutny. 
rozcieńczyć destylat do 20% wodą i ponownie destylować. Pierwsze 15%, tzw. "Głowa", zbieramy osobno. Nie nadaje się do celów spożywczych.
główny rodukt - "ciało" - zbieramy, aż siła spadnie do 45%. Zbieramy "ogony" - pozostałości destylatu-i zatrzymujemy destylację.
bimber w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Przed użyciem pozostaw w szklanych pojemnikach na kilka dni w zimnym i ciemnym miejscu, aby ustabilizować smak. 
teraz wzywamy przyjaciół i zaczynamy ucztę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Głogów - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g