Delikatna galaretka z kremem kawowym

wspaniały delikatny deser z kawą dla miłośników słodyczy. Po schłodzeniu deser dzieli się na galaretkę, która opada i bardziej przewiewny krem kawowy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 44 % 18 g
248 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

1. Żelatynę namoczyć w 90 g zimnej przegotowanej wody i pozostawić do pęcznienia.
2. Połącz żółtka z cukrem, podgrzewaj, mieszając, w łaźni wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Wlej kawę, mieszaj, aż będzie gładka.
4. Dodaj żelatynę do masy jajeczno-kawowej. Podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić.
5. Ubij wstępnie schłodzoną śmietanę w gęstą pianę.
6. Kontynuując ubijanie, wlej kawę w częściach.
7. Wlać krem kawowy do misek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
8. Gotowy deser do dekoracji

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy