Delikatna galaretka z kremem kawowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Żelatynę namoczyć w 90 g zimnej przegotowanej wody i pozostawić do pęcznienia.
2. Połącz żółtka z cukrem, podgrzewaj, mieszając, w łaźni wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Wlej kawę, mieszaj, aż będzie gładka.
4. Dodaj żelatynę do masy jajeczno-kawowej. Podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić.
5. Ubij wstępnie schłodzoną śmietanę w gęstą pianę.
6. Kontynuując ubijanie, wlej kawę w częściach.
7. Wlać krem kawowy do misek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
8. Gotowy deser do dekoracji
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g