skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz skórkę cebuli z brudu w pojemniku z wodą. Bierzemy słodki groszek i rozłupujemy go płaską stroną noża. Konieczne jest również wykonanie z czosnkiem.
następnie potrzebujesz wysokiej patelni. Wlej do niego wodę, dodaj łuskę i pieprz, a także czerwoną paprykę, sól i goździki z szałwią, liściem laurowym. Wszystko to należy podgrzać na ogniu i gotować przez 15-20 minut.
przygotowany smalec kroimy w długie kostki, wkładamy do gotowej marynaty i gotujemy nie dłużej niż pięć minut, koncentrując się na liczbie warstw w smalcu. Następnie pozostaw smalec w marynacie.
uciskamy go na dwadzieścia cztery godziny. Po dniu wyjmujemy i po owinięciu folią wysyłamy do zamrażarki.
po tym, jak smalec jest trochę zimny (musisz go trzymać przez co najmniej godzinę), wyjmij go i pokrój. Smalec jest gotowy. Zupa i ukraiński chleb doskonale się z nim połączą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g
- Szałwia sucha - 315 kcal/100g