Sałatka z kiełków soi
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do średniego rondla, zagotuj.
2. Zanurz kiełkującą soję we wrzącym płynie, gotuj przez 1-2 minuty.
3. Wrzuć soję na sito.
4. W osobnym pojemniku wlej oliwę z oliwek, następnie sok z cytryny i sos sojowy.
5. Włóż prażony sezam, paprykę, czarny pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.
6. Włóż kiełki do salaterki, dodaj dressing, ponownie wymieszaj.
smacznego i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g