smażone rapany
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
jeśli rapany są zamrożone – rozmrażamy je. Pierwszym krokiem jest usunięcie żołądka. Jest ciemny, długi i wyróżnia się spośród wszystkich innych części.
włóż garnek z wodą, zagotuj. Woda musi być solona. Włóż rapany do pojemnika i po ugotowaniu gotuj je przez cztery minuty. Jeśli gotujesz dłużej, owoce morza staną się gumowate.
wyciągamy rapany z patelni. Po ostygnięciu pokrój je na średnie kawałki. Pokrój cebulę na półpierścienie. Rozgrzej patelnię z olejem i usmaż owoce morza z cebulą. Gotowość zależy od złotego koloru cebuli.
rozłóż przygotowane danie na talerzu, połóż plasterki cytryny i zieloną cebulę na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rapany - 77 kcal/100g