smażone rapany

dla miłośników owoców morza. Spróbuj! To tylko objadanie się! Przy wyborze przystawki tym razem wybór padł na smażone rapany. Powiedziane-zrobione. Znalezienie tak popularnych owoców morza w sklepie nie było trudne. Przygotowali się dość szybko, a efekt był po prostu niesamowity!
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 13 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 13 % 2 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

jeśli rapany są zamrożone – rozmrażamy je. Pierwszym krokiem jest usunięcie żołądka. Jest ciemny, długi i wyróżnia się spośród wszystkich innych części.

włóż garnek z wodą, zagotuj. Woda musi być solona. Włóż rapany do pojemnika i po ugotowaniu gotuj je przez cztery minuty. Jeśli gotujesz dłużej, owoce morza staną się gumowate.

wyciągamy rapany z patelni. Po ostygnięciu pokrój je na średnie kawałki. Pokrój cebulę na półpierścienie. Rozgrzej patelnię z olejem i usmaż owoce morza z cebulą. Gotowość zależy od złotego koloru cebuli.

rozłóż przygotowane danie na talerzu, połóż plasterki cytryny i zieloną cebulę na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rapany - 77   kcal/100g

Podobne przepisy