skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz brązowy ryż i zalej zimną czystą wodą przez godzinę, po czym spuść wodę, wlej świeżą i gotuj brązowy ryż przez 15 minut na małym ogniu. Nie musi być w pełni gotowy, tylko w połowie. Wrzuć ryż na sito.
2. W tym czasie opłucz ryż jaśminowy i wymieszaj z półproduktem brązowym.
3. W naczyniu do pieczenia włóż mieszaninę ryżu.
4. Wymieszaj przyprawy z solą, dodaj wodę (120 ml) i oliwę z oliwek. Wlać powstały pachnący płyn do kaszy, wymieszać i równomiernie rozprowadzić ryż na dnie.
5. Cukinię, pomidory i paprykę pokroić w plasterki i ułożyć na ryżu.
6. Na warzywach połóż umyte udka z kurczaka. Posyp je solą i pieprzem.
7. Przykryj formę podwójną warstwą folii, włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.
8. Gotowy ryż podawaj na gorąco, dekorując połówkami pomidorów cherry i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal / 100g
- Ryż jaśminowy - 353 kcal/100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g