skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj ryż do połowy ugotowany w 2,5 łyżki. woda i pozwól mu ostygnąć. Ten krok można wykonać z wyprzedzeniem, ryż jest dokładnie przechowywany w lodówce przez 3 dni.
2. Obierz cebulę i czosnek. Zmiel trzy czwarte cebuli tak drobno, jak to możliwe. Posiekaj również czosnek.
3. Wymieszaj mieloną wołowinę z ryżem, dodaj jajko, sól i pieprz do smaku, posiekany czosnek z cebulą. Dobrze zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie i gładkie (względne).
4. Nasmaruj formę piekarnika z bokami olejem roślinnym. Mokrymi rękami uformuj klopsiki i ułóż je w formie w jednej warstwie. Jeśli tak, zamrozić, pozostawić na drugim biegu lub po prostu usmażyć na patelni.
5. Obierz marchewki. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Rozcieńczyć 3 łyżeczki. mąka ze zjeżdżalnią w 0,5 łyżki. woda z solą.
6. Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż cebulę. W połowie smażenia dodaj marchewki. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając. Dodaj 2-3 szklanki wody, wodę z mąką, sól i pieprz do smaku. Niech się zagotuje. Dodaj warzywa (świeże lub mrożone). Zagotuj trochę i zdejmij z ognia.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Klopsiki polać smażeniem warzyw z sosem i wysłać do piekarnika na pół godziny.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g