ryż jaśminowy w powolnej kuchence

kruchy i aromatyczny dodatek pasuje do każdego dania! Spróbuj! Ryż jaśminowy jest śnieżnobiały, o delikatnym smaku i aromacie. Jest to idealny dodatek do różnych potraw: ryb, mięsa i warzyw. Ryż gotowany na parze pozostaje kruchy, a także zachowuje wszystkie witaminy.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 78 g
353 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

najpierw dobrze spłucz ryż, a następnie umieść go w misce i zalej ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Pozostaw ryż namoczony na 1-2 godziny.

czas minął - ponownie opłucz ryż i włóż do pojemnika na parze. Jeśli twoja powolna kuchenka używa do tych celów rusztu lub wkładki z dużymi otworami - nie zniechęcaj się. Wystarczy przykryć folią, wykonując wiele małych otworów. Rozłóż ryż na folii.

ryż jaśminowy lekko posyp solą na wierzchu. Zamknij pokrywkę wolnowaru, najpierw wlewając wodę do miski. Wybierz tryb "na parze", ustaw czas na 40 minut, a po sygnale dźwiękowym informującym o zakończeniu programu trzymaj ryż w powolnej kuchence przez kolejne 5 minut.

niesamowicie pyszny dodatek jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ryż jaśminowy - 353   kcal/100g

Podobne przepisy