galaretka cytrynowo-imbirowa

zdrowa i pyszna galaretka z cytryną i imbirem. Ten przepis pojawił się spontanicznie. Zamierzałam zrobić zwykłą galaretkę cytrynową, ale w ostatniej sekundzie postanowiłam dodać trochę imbiru. Okazało się, że jest to bardzo przydatna galaretka o jasnym smaku imbiru. Ci, którzy nie lubią imbiru, mogą zmniejszyć jego ilość lub całkowicie usunąć.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 12 g
57 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Następnie pokrój cytrynę na dwie połówki i wyciśnij sok.
2. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
3. Zagotuj wodę, dodaj skórkę z cytryny i imbir. Gotować, mieszając, 5 minut. Przecedzić.
4. Wlać wywar z cytryny z powrotem do rondla. Dodaj cukier i żelatynę do wywaru z cytryny.
5. Ciągle mieszając, doprowadzić galaretkę do wrzenia i zdjąć z ognia.
6. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
7. Wlej galaretkę do misek, ostudź w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
8. Udekoruj deser jagodami borówki brusznicy i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy