galaretka cytrynowo-imbirowa
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Następnie pokrój cytrynę na dwie połówki i wyciśnij sok.
2. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
3. Zagotuj wodę, dodaj skórkę z cytryny i imbir. Gotować, mieszając, 5 minut. Przecedzić.
4. Wlać wywar z cytryny z powrotem do rondla. Dodaj cukier i żelatynę do wywaru z cytryny.
5. Ciągle mieszając, doprowadzić galaretkę do wrzenia i zdjąć z ognia.
6. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
7. Wlej galaretkę do misek, ostudź w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
8. Udekoruj deser jagodami borówki brusznicy i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g