zupa puree z zielonej soczewicy

bliscy będą zachwyceni daniem, a dla Ciebie nie ma pracy! Mamy całkowicie & quot; morską & quot; rodzinę, owoce morza nie opuszczają lodówki. Niedawno ugotowałem zwykłą kremową zupę z soczewicy i pomyślałem, jak ją urozmaicić następnym razem. Pomysł wpadł na pomysł przyjaciela, który często gotuje kremową zupę z małżami. Dobry najprostszy przepis z nutami kuchni francuskiej. Użyłam wytrawnego białego wina, które zwykle pijemy (lepiej na tym nie oszczędzać).
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 53 % 9 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Zalej soczewicę wodą, gotuj, a podczas gotowania zajmij się małżami.
2. Rozmrozić małże bezpośrednio w torbie bez otwierania.
3. Cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki. Zacznij smażyć na oliwie z oliwek.
4. Zdejmij jedną łodygę selera i pokrój ją w małe kliny.
5. Dodaj seler do cebuli i smaż na małym ogniu. Dodaj przyprawy: kurkumę, majeranek, oregano i mieszankę papryki. Smaż mieszaninę, aż cebula stanie się złota.
6. Wlej pół butelki wytrawnego białego wina do warzyw i zagotuj, gotuj trochę, aby odparować alkohol.
7. Sól, zrównoważyć smak cukrem. Powinien być sos słodko-kwaśny.
8. Dodaj małże z torebki na patelnię wraz z wodą stamtąd, pozwól mieszaninie się zagotować i wyłącz.
9. Spuść płyn z przygotowanej soczewicy do osobnego pojemnika.
10. Soczewicę wraz z owocami morza i sosem włożyć do blendera. Zmiel zupę, dodając do niej trochę płynu z soczewicy w zależności od pożądanej konsystencji.

podawaj na gorąco z natką pietruszki i kwaśną śmietaną pod kieliszkiem dobrego białego wina.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal / 100g

Podobne przepisy