skład / składniki
metoda gotowania
1. Zalej soczewicę wodą, gotuj, a podczas gotowania zajmij się małżami.
2. Rozmrozić małże bezpośrednio w torbie bez otwierania.
3. Cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki. Zacznij smażyć na oliwie z oliwek.
4. Zdejmij jedną łodygę selera i pokrój ją w małe kliny.
5. Dodaj seler do cebuli i smaż na małym ogniu. Dodaj przyprawy: kurkumę, majeranek, oregano i mieszankę papryki. Smaż mieszaninę, aż cebula stanie się złota.
6. Wlej pół butelki wytrawnego białego wina do warzyw i zagotuj, gotuj trochę, aby odparować alkohol.
7. Sól, zrównoważyć smak cukrem. Powinien być sos słodko-kwaśny.
8. Dodaj małże z torebki na patelnię wraz z wodą stamtąd, pozwól mieszaninie się zagotować i wyłącz.
9. Spuść płyn z przygotowanej soczewicy do osobnego pojemnika.
10. Soczewicę wraz z owocami morza i sosem włożyć do blendera. Zmiel zupę, dodając do niej trochę płynu z soczewicy w zależności od pożądanej konsystencji.
podawaj na gorąco z natką pietruszki i kwaśną śmietaną pod kieliszkiem dobrego białego wina.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal / 100g