Puree z soczewicy z imbirem

Super zdrowe danie wegetariańskie lub świetny dodatek-gotuj! Świetna opcja na pyszny obiad, uwielbiany w naszej rodzinie zarówno przez dorosłych, jak i dzieci (dla dzieci lepiej wykluczyć przyprawy lub włożyć mniej). Nie tylko puree z soczewicy, ale z warzywami, aromatycznymi przyprawami i śmietaną. Bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Wspaniały przepis dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia, którzy nie jedzą mięsa. A jako dodatek do różnych potraw-ogólnie niezrównany!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 55 % 18 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

zanim zaczniesz robić puree, wlej soczewicę do rondla i zalej wodą. Pozostaw na pół godziny, a następnie zmień wodę na czystą (1: 3), podpal i zagotuj, a następnie gotuj przez 20 minut. Odłóż na sito.

podczas gotowania soczewicy obierz i pokrój cebulę oraz kawałek korzenia imbiru. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż w niej cebulę i korzeń, aż cebula będzie przezroczysta i złocista. Wyciśnij sok z cytryny do małej filiżanki.

na pomidorach wykonaj nacięcie w poprzek-płytkie, wystarczy wyciąć skórkę. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 10 sekund, po czym skórkę można łatwo usunąć. Drobno posiekaj pomidory. Posiekaj wcześniej odsączoną natkę pietruszki.

przenieś soczewicę do miski blendera, dodaj do niej smażony imbir i cebulę, posiekane pomidory i natkę pietruszki. Zmiel, wlej sok z cytryny, dobrze wymieszaj ponownie za pomocą blendera.

ostatnim etapem jest dodanie przypraw i śmietany. Możesz wybrać przyprawy według własnego gustu, ale wolę dodawać do takiego puree tylko czarny mielony pieprz-tylko trochę. Posolić również, po czym dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy