skład / składniki
metoda gotowania
zanim zaczniesz robić puree, wlej soczewicę do rondla i zalej wodą. Pozostaw na pół godziny, a następnie zmień wodę na czystą (1: 3), podpal i zagotuj, a następnie gotuj przez 20 minut. Odłóż na sito.
podczas gotowania soczewicy obierz i pokrój cebulę oraz kawałek korzenia imbiru. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż w niej cebulę i korzeń, aż cebula będzie przezroczysta i złocista. Wyciśnij sok z cytryny do małej filiżanki.
na pomidorach wykonaj nacięcie w poprzek-płytkie, wystarczy wyciąć skórkę. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 10 sekund, po czym skórkę można łatwo usunąć. Drobno posiekaj pomidory. Posiekaj wcześniej odsączoną natkę pietruszki.
przenieś soczewicę do miski blendera, dodaj do niej smażony imbir i cebulę, posiekane pomidory i natkę pietruszki. Zmiel, wlej sok z cytryny, dobrze wymieszaj ponownie za pomocą blendera.
ostatnim etapem jest dodanie przypraw i śmietany. Możesz wybrać przyprawy według własnego gustu, ale wolę dodawać do takiego puree tylko czarny mielony pieprz-tylko trochę. Posolić również, po czym dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g