skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz i pokrój marchewki, paprykę i cebulę w drobną kostkę.
2. Wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną głęboką patelnię i smaż pokrojone warzywa przez około pięć minut.
3. Dodaj zielony groszek do warzyw i smaż przez około 5 minut. Teraz wkładamy wybrane przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, paprykę, mieszankę suchych ziół i szczyptę szafranu.
4. Posyp ryż równą warstwą na całej powierzchni warzyw.
5. Bez mieszania zalej całą mieszaninę wrzącą wodą-najlepiej od razu z czajnika.
6. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień i zamknij pokrywkę. Woda na patelni powinna trochę zagotować.
7. Trzymaj pod pokrywką przez około 20 minut. Gdy praktycznie nie ma wody, ostrożnie zgrabiamy ryż ze ścian do środka szpatułką, aby zrobić zjeżdżalnię.
8. Gotuj ryż przez kolejne 10 minut. Aby ryż nie sklejał się i nie przyklejał do patelni, wymieszaj go i ponownie Zbierz na wzgórze.
gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ryż jaśminowy - 353 kcal/100g