zielona soczewica w powolnej kuchence

powolna kuchenka pomoże szybko i łatwo przygotować pyszny obiad! Uwielbiam wszystkie rodzaje soczewicy i często gotuję. Z zielonego szczególnie lubię zupę i takie proste danie jak soczewica z warzywami. A gotowanie w powolnej kuchence to przyjemność! Idealne danie na post lub dietę wegetariańską.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 52 % 14 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

soczewicę należy umyć i namoczyć przez półtorej godziny. Podczas moczenia przygotuj sos warzywny:

- pokrój ząbek czosnku w paski,
- zetrzyj marchewki na grubej tarce,
- cebulę pokroić w drobną kostkę,
- wybierz tryb "smażenie" i wlej olej do miski multicookera,
- włóż czosnek, smaż go, aż zacznie pachnieć, a następnie wyjmij z miski,
- włóż cebulę i marchewkę do miski, smaż na złoty kolor cebuli.

teraz wodę z soczewicy należy spuścić, opłukać soczewicę i włożyć bezpośrednio do smażonych warzyw. Napełnij wodą, dodaj sól i przyprawy. Zamknij garnek pokrywką, wybierz tryb "Ryż" (lub "kasza gryczana"), CZAS - 20 minut.

podczas gotowania powolnej kuchenki umyj, osusz i posiekaj warzywa.

zabrzmiał sygnał zakończenia programu-otwórz pokrywkę, posmakuj soczewicy. Jeśli wydaje ci się to trochę trudne, przygotuj się w tym samym trybie przez kolejne 5 minut. Z reguły w moim powolnym naczyniu w tym czasie okazuje się idealny.

soczewica jest gotowa-dodaj posiekane warzywa, wszystko dobrze wymieszaj i podawaj, aż naczynie ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy