skład / składniki
metoda gotowania
soczewicę należy umyć i namoczyć przez półtorej godziny. Podczas moczenia przygotuj sos warzywny:
- pokrój ząbek czosnku w paski,
- zetrzyj marchewki na grubej tarce,
- cebulę pokroić w drobną kostkę,
- wybierz tryb "smażenie" i wlej olej do miski multicookera,
- włóż czosnek, smaż go, aż zacznie pachnieć, a następnie wyjmij z miski,
- włóż cebulę i marchewkę do miski, smaż na złoty kolor cebuli.
teraz wodę z soczewicy należy spuścić, opłukać soczewicę i włożyć bezpośrednio do smażonych warzyw. Napełnij wodą, dodaj sól i przyprawy. Zamknij garnek pokrywką, wybierz tryb "Ryż" (lub "kasza gryczana"), CZAS - 20 minut.
podczas gotowania powolnej kuchenki umyj, osusz i posiekaj warzywa.
zabrzmiał sygnał zakończenia programu-otwórz pokrywkę, posmakuj soczewicy. Jeśli wydaje ci się to trochę trudne, przygotuj się w tym samym trybie przez kolejne 5 minut. Z reguły w moim powolnym naczyniu w tym czasie okazuje się idealny.
soczewica jest gotowa-dodaj posiekane warzywa, wszystko dobrze wymieszaj i podawaj, aż naczynie ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g