owsianka z zielonej soczewicy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę.
2. Pokrój cebulę, marchewkę i seler na małe kawałki.
3. Podsmaż przygotowane warzywa w rozgrzanym oleju roślinnym, aż cebula stanie się złota.
4. Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy, gotuj jeszcze przez kilka minut.
5. Umieść dobrze umytą soczewicę na smażonych warzywach, wlej wodę. Ogrzewanie należy zmniejszyć do średniego, przykryć patelnię pokrywką. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
6. Wlej sok pomidorowy, dodaj sól, wymieszaj i ugotuj soczewicę jeszcze tyle samo.
gotowe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g