owsianka z zielonej soczewicy

doskonała przystawka lub samodzielne danie-gotuj! W mojej książce kucharskiej zbieram najprostsze i najzdrowsze przepisy dostępne dla każdego. Owsianka z soczewicy jest jednym z nich. To danie stało się jednym z ulubionych dań całej naszej rodziny.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 61 % 14 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę.
2. Pokrój cebulę, marchewkę i seler na małe kawałki.
3. Podsmaż przygotowane warzywa w rozgrzanym oleju roślinnym, aż cebula stanie się złota.
4. Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy, gotuj jeszcze przez kilka minut.
5. Umieść dobrze umytą soczewicę na smażonych warzywach, wlej wodę. Ogrzewanie należy zmniejszyć do średniego, przykryć patelnię pokrywką. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
6. Wlej sok pomidorowy, dodaj sól, wymieszaj i ugotuj soczewicę jeszcze tyle samo.

gotowe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy