skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj krewetki. Mrożone krewetki należy ugotować lub po prostu zalać wrzącą wodą. Ugotowane krewetki obrać.
następnie przygotuj kremowy sos do krewetek.
na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
następnie dodaj sól, przyprawy, suche oregano i wino stołowe do przyszłego sosu, nadal dobrze mieszając.
mieszając sos, wlej śmietanę cienkim strumieniem i gotuj na wolnym ogniu, aż sos śmietanowy zgęstnieje. Następnie wysyłamy obrane krewetki do kremowego sosu, ale nie wszystkie. Garść gotowanych krewetek należy pozostawić do pięknej dekoracji potrawy.
po wymieszaniu krewetek w sosie zdejmij patelnię z ognia.
ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju roślinnego, gotuj tak długo, jak wskazano na opakowaniu.
gotowe spaghetti wrzucić do durszlaka, gdy płyn spłynie, przenieść makaron na półmisek, polać sosem śmietanowym i udekorować krewetkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g