skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj pierś z kurczaka i ziemniaki. Obierz cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na oleju roślinnym.
Krok 3:
Dodaj grubo startą marchewkę. Ugasić wszystkie 2 minuty. Do marchewki dodaj pokrojoną na małe kawałki gotowaną pierś z kurczaka. Sól i pieprz.
Krok 4:
Połącz majonez (30 g) i posiekany czosnek.
Krok 5:
Pokrój pomidory w cienkie kółka.
Krok 6:
Jajka ugotować i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 7:
Zetrzyj ser i gotowane ziemniaki na grubej tarce i połącz z majonezem i czosnkiem.
Krok 8:
Umieść formę na środku talerza (lub możesz użyć puszki o pojemności 500 ml przyciętej z obu stron). Ułóż sałatkę warstwami w formie, smarując warstwy cienką warstwą majonezu i cały czas naciskając warstwy łyżką. Sekwencja: warstwa z marchewką, jajkami, pomidorami, warstwą ziemniaków i sera.
Krok 9:
Ostrożnie zdejmij formę.
Krok 10:
Ułóż resztki jedzenia na wierzchu. Posmaruj ze wszystkich stron cienką warstwą majonezu. Boki sałaty posypać bułką tartą. Ostrożnie wlej pozostały majonez na wierzch, imitując czapkę ciasta.
Krok 11:
Udekoruj pokrojonym pomidorem, zieloną cebulą,kawałkami sera imitującymi kolorową posypkę na ciasto. Ułóż litery wycięte z plasterków pomidora. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g