tradycyjny Wielkanocny com

stary przepis! Dziś pamiętają o nim jednostki! Najpierw bryła, a dopiero potem ciasta wielkanocne i jajka. Smak śpiączki jest pikantno-pikantno-słony. Ser to nie ser. Omlet to nie omlet. Śpiączka. Ciężki jak ołów, biały z żółtkiem, w czarno-czerwone plamki (papryka), z zielonymi żyłkami (koperek) na błyszczącym matowym przekroju.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 25 % 4 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mleko podpalamy i solimy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej łyżeczkę do jajek (możesz ze zjeżdżalnią)zmielonego czarnego pieprzu i taką samą ilość czerwonego. Posiekaj koperek i wyślij tam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekłuwamy jajka widelcem - nie potrzebujemy specjalnej jednorodności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy mleko się zagotuje - zaczynamy wlewać do niego jajka cienkim strumieniem. Wlać i wymieszać. Po trzech lub czterech minutach jajka zaczną gęstnieć, a mleko się zwinie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mleko prawie zniknie - zamiast tego pozostanie niewielka ilość żółtawej, półprzezroczystej cieczy. W rzeczywistości jest to serum. Tylko bardzo słone i pikantne. Jej pojawienie się jest sygnałem "wszystko gotowe".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż bryłę na durszlaku pokrytym gazą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ściśnij-uformuj i zawieś do drenażu. Po kilku godzinach (około 4-5) grudka ostygnie do temperatury pokojowej i surowica przestanie z niej kapać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uwalniamy go z gazy, przecinamy na dwie półkule (tak, aby leżał stabilnie), układamy na talerzach i wkładamy do lodówki - jemy na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g

Podobne przepisy