skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mleko podpalamy i solimy.
Krok 2:
Wlej łyżeczkę do jajek (możesz ze zjeżdżalnią)zmielonego czarnego pieprzu i taką samą ilość czerwonego. Posiekaj koperek i wyślij tam.
Krok 3:
Przekłuwamy jajka widelcem - nie potrzebujemy specjalnej jednorodności.
Krok 4:
Kiedy mleko się zagotuje - zaczynamy wlewać do niego jajka cienkim strumieniem. Wlać i wymieszać. Po trzech lub czterech minutach jajka zaczną gęstnieć, a mleko się zwinie.
Krok 5:
Mleko prawie zniknie - zamiast tego pozostanie niewielka ilość żółtawej, półprzezroczystej cieczy. W rzeczywistości jest to serum. Tylko bardzo słone i pikantne. Jej pojawienie się jest sygnałem "wszystko gotowe".
Krok 6:
Połóż bryłę na durszlaku pokrytym gazą.
Krok 7:
Ściśnij-uformuj i zawieś do drenażu. Po kilku godzinach (około 4-5) grudka ostygnie do temperatury pokojowej i surowica przestanie z niej kapać.
Krok 8:
Uwalniamy go z gazy, przecinamy na dwie półkule (tak, aby leżał stabilnie), układamy na talerzach i wkładamy do lodówki - jemy na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g