makaron z borowikami

piękne, obfite, szybkie danie z prostych potraw dla całej rodziny! Moja rodzina bardzo lubi makaron i grzyby oraz wszelkie potrawy z nich. I zdecydowałem-dlaczego nie połączyć ulubionych produktów? W zamrażarce były borowiki z zeszłego sezonu, a ponieważ zastępują mięso swoimi właściwościami, okazało się, że jest to bardzo satysfakcjonujące danie. A jeśli nie dodasz śmietany, otrzymasz również wspaniałe danie na post!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 60 % 21 g
178 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą jest umieszczenie garnka z wodą na kuchence

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i posiekaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek w tym czasie już dał swój aromat - rozłóż cebulę. Smażyć na złoty kolor

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 7-10 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie woda w garnku się zagotowała-sól, dodaj kroplę oliwy z oliwek i dodaj makaron, gotuj do Al Dente

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnym krokiem jest dodanie białego wytrawnego wina do grzybów. Możesz oczywiście bez niego - ale to właśnie za pomocą magii zmieni nasze proste danie w coś wyrafinowanego. Ogrzewamy przez 2-3 minuty

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj śmietanę, najlepiej mascarpone. Rozgrzewamy jeszcze kilka minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas smażenia grzybów makaron jest już ugotowany - odsącz go w durszlaku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj makaron do naszych grzybów

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 1 minutę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie zetrzyj parmezan na drobnej tarce (możesz użyć dowolnego innego twardego sera)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp makaron startym parmezanem i wyłącz ogień

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz przykryj pokrywką i pozostaw na 2-3 minuty

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W międzyczasie drobno posiekaj warzywa

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nasz szybki, pyszny i obfity obiad jest gotowy! Smacznego!

jak dla mnie-okazało się bardzo smaczne! Spróbuj I ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy