Sałatka z buraków z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami

bardzo zdrowa, smaczna i prosta sałatka z buraków. Wszyscy wiemy, że buraki są bardzo dobre dla trawienia. A jej związek z suszonymi owocami sprawia, że sałatka jest podwójnie zdrowsza. W końcu suszone morele i suszone śliwki są źródłem witamin i pierwiastków śladowych, których organizm potrzebuje i których tak bardzo brakuje na wiosnę. Ta sałatka może być opcją na postne dni, jeśli zastąpisz śmietanę olejem roślinnym.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 83 % 20 g
99 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj suszone owoce i namocz je w wodzie, aby zmiękły. Gotuj buraki. Gotowałem w kuchence mikrofalowej. Duże buraki gotowano w 50 minut przy mocy 600 Watów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj przygotowane suszone owoce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj schłodzone buraki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suszone morele i suszone śliwki, śmietanę lub majonez. Kto lubi więcej oleju roślinnego, możesz z nim. Sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdrowa sałatka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy