skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Czarna soczewica jest przygotowywana bardzo łatwo i szybko. Wstępnie posortuj szklankę soczewicy i spłucz. Następnie wlej do wrzącej wody. Potrzebujemy 2-3 szklanek wody, wodę trzeba trochę posolić.
Krok 2:

Podczas gotowania soczewicy przygotuj warzywa. W tej sałatce powinno być dużo zieleni. Biorę prosto pęczek pietruszki i kroję tylko liście, ponieważ gęstsze łodygi pietruszki są trochę gorzkie. A ja bym tego nie chciała. I zaczynamy zbierać naszą sałatkę
Krok 3:

Weź pęczek kolendry. Jest to bardzo pachnąca zielona roślina. Łodygi kolendry są cieńsze, więc nie będę się z nią zbytnio ceremoniał i pokroiłem wszystko. Chrupiąca łodyga selera to marzenie dla osób na diecie. Mówi się, że substancje zawarte w jego włóknach spalają mnóstwo kalorii, więc śmiało dodaj go do naszej sałatki.
Krok 4:

Soczewica jest gotowa. Podczas gotowania pigment zabarwił wodę, więc nasza soczewica nie jest już tak jasna czarna. Wlej pozostałą wodę, pozwól soczewicy ostygnąć i wymieszaj z ziołami.
Krok 5:

Aby sałatka była interesująca i zdrowa, zróbmy dodatkowe akcenty: grubo posiekane orzechy włoskie i suszoną żurawinę w soku jabłkowym. Orzechy są nam potrzebne do tekstury i ogólnie jest to po prostu super jedzenie pod względem wydajności porównywalna z oliwą z oliwek pod względem właściwości przeciwzapalnych. Żurawina suszona w soku jabłkowym zawiera trochę cukru, ale za to wiele substancji wzmacniających odporność.
Krok 6:

Pozostaje doprawić sałatkę sokiem z cytryny, tłoczonym na zimno olejem roślinnym, solą i pieprzem. Okazało się zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące danie! Koniecznie spróbuj! Ciesz się apetytem i bądź zdrowy!
to piękna sałatka! Możesz go przygotować zarówno dla rodziny, jak i dla gości, którzy będą zachwyceni niezwykłym smakiem i konsystencją. Szybko się gotuje i szybko je)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g


