Sałatka z czarnej soczewicy z ziołami

Ta sałatka to nie tylko pyszne jedzenie, ale także zapobieganie starzeniu się! . Soczewica jest bardzo przydatnym i całkowicie ekologicznym produktem, a czarna soczewica jest również niezwykle delikatnym rodzajem roślin strączkowych. Nie powoduje zwiększonego tworzenia się gazu. Pigment barwiący soczewicę na czarno ma właściwości przeciwutleniające. Dlatego sałatka z czarnej soczewicy z ziołami to nie tylko pyszne jedzenie, ale także zapobieganie starzeniu się!
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 45 % 10 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czarna soczewica jest przygotowywana bardzo łatwo i szybko. Wstępnie posortuj szklankę soczewicy i spłucz. Następnie wlej do wrzącej wody. Potrzebujemy 2-3 szklanek wody, wodę trzeba trochę posolić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania soczewicy przygotuj warzywa. W tej sałatce powinno być dużo zieleni. Biorę prosto pęczek pietruszki i kroję tylko liście, ponieważ gęstsze łodygi pietruszki są trochę gorzkie. A ja bym tego nie chciała. I zaczynamy zbierać naszą sałatkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź pęczek kolendry. Jest to bardzo pachnąca zielona roślina. Łodygi kolendry są cieńsze, więc nie będę się z nią zbytnio ceremoniał i pokroiłem wszystko. Chrupiąca łodyga selera to marzenie dla osób na diecie. Mówi się, że substancje zawarte w jego włóknach spalają mnóstwo kalorii, więc śmiało dodaj go do naszej sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Soczewica jest gotowa. Podczas gotowania pigment zabarwił wodę, więc nasza soczewica nie jest już tak jasna czarna. Wlej pozostałą wodę, pozwól soczewicy ostygnąć i wymieszaj z ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby sałatka była interesująca i zdrowa, zróbmy dodatkowe akcenty: grubo posiekane orzechy włoskie i suszoną żurawinę w soku jabłkowym. Orzechy są nam potrzebne do tekstury i ogólnie jest to po prostu super jedzenie pod względem wydajności porównywalna z oliwą z oliwek pod względem właściwości przeciwzapalnych. Żurawina suszona w soku jabłkowym zawiera trochę cukru, ale za to wiele substancji wzmacniających odporność.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje doprawić sałatkę sokiem z cytryny, tłoczonym na zimno olejem roślinnym, solą i pieprzem. Okazało się zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące danie! Koniecznie spróbuj! Ciesz się apetytem i bądź zdrowy!

to piękna sałatka! Możesz go przygotować zarówno dla rodziny, jak i dla gości, którzy będą zachwyceni niezwykłym smakiem i konsystencją. Szybko się gotuje i szybko je)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Czarna soczewica - 324   kcal/100g

Podobne przepisy