Sałatka słonecznikowa z wątróbką dorsza

zawsze piękna i niesamowicie pyszna sałatka. A ile w tym korzyści! Dzisiaj chciałem zrobić tradycyjną sałatkę & quot; Słonecznik & quot; z wątroby dorsza. Kiedyś gotowałem go z oliwkami, ale tym razem mój mąż kupił zielone oliwki jako zło) ale nie byłem zdenerwowany, ponieważ w magazynie był słoik kukurydzy. Okazało się, że jest to konieczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 34 % 12 g
223 kcal
IG: 42 / 33 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto ona-główna bohaterka! Olej prawie wszystko musi zostać spuszczone, ponieważ sam w sobie jest bardzo kaloryczny

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niezbędne składniki do sałatki. Wcześniej ugotowałem ziemniaki i jajka, obierałem cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i ocet, zalej wrzątkiem, odstaw na bok

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włożyć do naczynia, trochę posolić, posmarować majonezem, wymieszać

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogórki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż na ziemniakach, lekko posmaruj majonezem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wątróbka dorsza rozgnieciona widelcem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I połóż na ogórkach, nie potrzebujesz majonezu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebula, która już zdążyła marynować na wierzchu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzy białka na grubej tarce

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż i posmaruj pozostałym majonezem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Żółtka ugniatamy widelcem, nadukukuruza

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj koperek

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż wokół krawędzi sałatki

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj frytkami. Cóż, to wszystko!!!

chcę dodać, że wątroba dorsza jest niezwykle przydatnym produktem. To tylko magazyn substancji biologicznie czynnych, mikro-i makroelementów, jest bogaty w witaminy A, C, D, E, PP, grupy B (B1, B2, B6, B9), w tym kwas nikotynowy, a także fosfor, sód, potas, chlor, magnez, wapń, fluor, nikiel, pozwala również pozbyć się beri-beri w trudnych warunkach pogodowych. Jednocześnie wątroba dorsza doskonale pomaga osobom z reumatyzmem, nadciśnieniem, słabym wzrokiem i artrozą, co od dawna zostało udowodnione przez współczesną medycynę.

ale nie zapominaj, że jest to bardzo, bardzo wysokokaloryczny produkt, więc ludzie, którzy chcą schudnąć, powinni go powstrzymać!

oczywiście rozumiem, że łyżka maści w tej sałatce to majonez, ale czasami sobie na to pozwalam. Ludzie, którzy go nie używają, od dawna wiedzą, jak można go zastąpić - istnieje wiele opcji.

więc pilnie przygotowujemy tę sałatkę i poprawiamy zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g

Podobne przepisy