skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umieść kurczaka w garnku z 2 litrami wrzącej wody, gotuj do połowy, 30 minut do 1 godziny. Połóż kurczaka na półmisku, ostudź przez 15-20 minut. Pokrój na identyczne kawałki wraz z kośćmi. Odcedź bulion. Podgrzej patelnię z grubym dnem. Smaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor na oleju roślinnym.
Krok 2:
Pokrój cebulę w pióra.
Krok 3:
Włóż cebulę do garnka z kurczakiem, wymieszaj i smaż kurczaka z cebulą, aż cebula się zrumieni, 8 do 10 minut.
Krok 4:
Obierz paprykę, cienko pokrój. Dodaj do garnka, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Wlej 1 szklankę bulionu (pozostały bulion z kurczaka nie będzie już potrzebny), przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka całkowicie zmięknie, około 40 minut.
Krok 5:
Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą, a następnie zimną wodą, usuń skórkę.
Krok 6:
Zmiel pomidory w blenderze, dodaj do garnka, zwiększ ogień do średniego, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Krok 7:
Czosnek i kolendrę grubo posiekaj, włóż do moździerza, zmiksuj solą na pastę ( ja użyłam blendera) i dodaj do rondla, zwiększ ogień do średniego, wymieszaj i gotuj przez 10 minut
Krok 8:
Drobno posiekaj bazylię, Dodaj do kurczaka wraz z uchzo-suneli. Dodaj liść laurowy i adjika.
Krok 9:
Dusić do całkowitego ugotowania przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień i trzymaj chakhokhbili pod pokrywką przez kolejne 10 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g