chakhokhbili z pomidorami na patelni

mój przepis na chakhokhbili różni się nieco od innych. Spróbuj! Przygotowanie godnego chakhokhbili wcale nie jest trudne-wystarczy znaleźć tuczącego kurczaka, wychowanego na świeżym wiejskim powietrzu, niezbyt starego, ale także niezbyt zwinnego, dojrzałych słodkawych mięsistych pomidorów, pachnącej bazylii i szczypty utskho-suneli.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 11 % 3 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umieść kurczaka w garnku z 2 litrami wrzącej wody, gotuj do połowy, 30 minut do 1 godziny. Połóż kurczaka na półmisku, ostudź przez 15-20 minut. Pokrój na identyczne kawałki wraz z kośćmi. Odcedź bulion. Podgrzej patelnię z grubym dnem. Smaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor na oleju roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w pióra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż cebulę do garnka z kurczakiem, wymieszaj i smaż kurczaka z cebulą, aż cebula się zrumieni, 8 do 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz paprykę, cienko pokrój. Dodaj do garnka, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Wlej 1 szklankę bulionu (pozostały bulion z kurczaka nie będzie już potrzebny), przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka całkowicie zmięknie, około 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą, a następnie zimną wodą, usuń skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel pomidory w blenderze, dodaj do garnka, zwiększ ogień do średniego, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek i kolendrę grubo posiekaj, włóż do moździerza, zmiksuj solą na pastę ( ja użyłam blendera) i dodaj do rondla, zwiększ ogień do średniego, wymieszaj i gotuj przez 10 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj bazylię, Dodaj do kurczaka wraz z uchzo-suneli. Dodaj liść laurowy i adjika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić do całkowitego ugotowania przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień i trzymaj chakhokhbili pod pokrywką przez kolejne 10 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy