sos karmelowo-kremowy do ciast, deserów, naleśników

pyszny sos karmelowy do Twoich deserów! Bardzo smaczny sos - można go podawać z naleśnikami, bułkami, ciastami, naleśnikami i po prostu ze świeżym chlebem))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 78 % 45 g
342 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie karmelu z cukru. Wlej cukier do rondla z grubym dnem. Stawiamy na mały ogień. Czekamy, aż cukier zacznie karmelizować. Nie odchodź! Nie musisz też przeszkadzać. Po prostu trzymaj patelnię za uchwyt i poruszaj się z boku na bok. I nie prześwietlaj, aby karmel się nie spalił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak wygląda gotowy karmel.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz bardzo ważne! Musimy wlać śmietanę do wrzącego karmelu. Uwaga! Śmietana powinna być gorąca, ponieważ jeśli cukier jest zimny, natychmiast stwardnieje. Podgrzej śmietanę, ale nie gotuj! I wlać bardzo ostrożnie cienkim strumieniem. Karmel będzie bulgotał i unosił się, nie spalaj rąk. W tym momencie możesz wyjąć patelnię z pieca, dodać śmietanę i dobrze zagnieść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie włóż mały ogień mieszając, gotuj przez kilka minut po ugotowaniu. Nasz pyszny sos karmelowo-kremowy jest gotowy)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na ciepło do naleśników, naleśników, ciast lub polej je lodami) bardzo smaczne) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy