skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze produkty.
Krok 2:
Gotowanie karmelu z cukru. Wlej cukier do rondla z grubym dnem. Stawiamy na mały ogień. Czekamy, aż cukier zacznie karmelizować. Nie odchodź! Nie musisz też przeszkadzać. Po prostu trzymaj patelnię za uchwyt i poruszaj się z boku na bok. I nie prześwietlaj, aby karmel się nie spalił.
Krok 3:
Tak wygląda gotowy karmel.
Krok 4:
Teraz bardzo ważne! Musimy wlać śmietanę do wrzącego karmelu. Uwaga! Śmietana powinna być gorąca, ponieważ jeśli cukier jest zimny, natychmiast stwardnieje. Podgrzej śmietanę, ale nie gotuj! I wlać bardzo ostrożnie cienkim strumieniem. Karmel będzie bulgotał i unosił się, nie spalaj rąk. W tym momencie możesz wyjąć patelnię z pieca, dodać śmietanę i dobrze zagnieść.
Krok 5:
Następnie ponownie włóż mały ogień mieszając, gotuj przez kilka minut po ugotowaniu. Nasz pyszny sos karmelowo-kremowy jest gotowy)
Krok 6:
Podawaj na ciepło do naleśników, naleśników, ciast lub polej je lodami) bardzo smaczne) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g