skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować chłopską zupę z płatkami owsianymi? Przygotuj niezbędne składniki. Każda część kurczaka wystarczy, mam podudzia i uda. Ważne jest, aby mięso było świeże, aby bulion był lekki i klarowny. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i kiszoną. Wziąłem małą cebulę do bulionu i średnią do pieczenia. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego.
Krok 2:
Umyj kurczaka, włóż do rondla wymaganą objętość. Przykryj kurczaka zimną wodą. Na dużym ogniu zagotuj kurczaka, usuwając powstałą pianę łyżką. Zmniejsz ogień, zanurz wcześniej obraną całą małą cebulę w bulionie. Gotuj bulion na umiarkowanym ogniu przez 20 minut.
Krok 3:
W razie potrzeby spłucz kiszoną kapustę zimną wodą, włóż do rondla. Jeśli używasz świeżej kapusty, dodaj ją do zupy po ugotowaniu bulionu. Kontynuuj gotowanie zupy na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie w połowie ugotowana.
Krok 4:
Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Pokrój marchewki w paski.
Krok 5:
Pokrój wstępnie obraną dużą cebulę w drobną kostkę.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie. Nie zapomnij mieszać warzyw, aby gotowały się równomiernie i nie przypaliły się.
Krok 7:
Wstępnie umyte i obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę.
Krok 8:
Sprawdź kurczaka pod kątem gotowości. Jeśli kurczak jest miękki i łatwo oddziela się od kości, wyjmij go z bulionu wraz z cebulą. Żarówka nie jest już potrzebna. Kurczaka lekko ostudzić.
Krok 9:
Włóż przygotowane ziemniaki do zupy, zagotuj, zwiększając ciepło. Gotuj zupę na umiarkowanym ogniu przez 5 minut.
Krok 10:
Dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Używaj płatków owsianych typu "Hercules", a nie szybkiego gotowania. Z" Herkulesem & quot; zupa okaże się smaczniejsza, nada pożądaną konsystencję. Podczas gotowania obserwuj stopień wrzenia zupy. Nie pozwól, aby mocno się zagotował, gotowanie powinno być tylko umiarkowane.
Krok 11:
Włóż smażone warzywa do garnka, wymieszaj. Sól zupę. Sól zupy zawsze musi być prawie pod koniec gotowania, kiedy główne produkty w niej są właśnie ugotowane i są w stanie równomiernie wchłonąć sól. Jeśli zupa zostanie solona zbyt wcześnie, gdy warzywa są jeszcze twarde, gotuje się dłużej i można ją przesolić, ponieważ sól pozostanie w płynie.
Krok 12:
Uwolnij kurczaka z kości, posiekaj rękami na kawałki lub pokrój nożem. Dodaj kawałki kurczaka do zupy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty. Podczas gotowania zupy należy ją okresowo mieszać, monitorować stopień gotowości składników,smakować.
Krok 13:
Umyj liść laurowy, Dodaj do zupy, wymieszaj. Możesz dodać dowolne przyprawy i przyprawy do smaku. Gotuj zupę na małym ogniu przez 7-9 minut.
Krok 14:
Zdejmij garnek z ognia, pozwól zupie zaparzyć się z zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut. W tym czasie nabierze przyjemnej gęstej konsystencji i stanie się bardziej aromatyczny.
Krok 15:
Podawaj chłopską zupę ze śmietaną. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g