Zupa Chłopska z płatkami owsianymi

pyszne, bogate, na pełny posiłek. Zupę chłopską z płatkami owsianymi można przygotować z dowolnym mięsem: wieprzowiną, wołowiną, indykiem. Hercules nadaje pierwszemu daniu lepką konsystencję i zwiększa jego wartość odżywczą. Prosty, satysfakcjonujący, z pewnością spodoba się wszystkim domownikom!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
63 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować chłopską zupę z płatkami owsianymi? Przygotuj niezbędne składniki. Każda część kurczaka wystarczy, mam podudzia i uda. Ważne jest, aby mięso było świeże, aby bulion był lekki i klarowny. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i kiszoną. Wziąłem małą cebulę do bulionu i średnią do pieczenia. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, włóż do rondla wymaganą objętość. Przykryj kurczaka zimną wodą. Na dużym ogniu zagotuj kurczaka, usuwając powstałą pianę łyżką. Zmniejsz ogień, zanurz wcześniej obraną całą małą cebulę w bulionie. Gotuj bulion na umiarkowanym ogniu przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W razie potrzeby spłucz kiszoną kapustę zimną wodą, włóż do rondla. Jeśli używasz świeżej kapusty, dodaj ją do zupy po ugotowaniu bulionu. Kontynuuj gotowanie zupy na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie w połowie ugotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Pokrój marchewki w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wstępnie obraną dużą cebulę w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie. Nie zapomnij mieszać warzyw, aby gotowały się równomiernie i nie przypaliły się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstępnie umyte i obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sprawdź kurczaka pod kątem gotowości. Jeśli kurczak jest miękki i łatwo oddziela się od kości, wyjmij go z bulionu wraz z cebulą. Żarówka nie jest już potrzebna. Kurczaka lekko ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż przygotowane ziemniaki do zupy, zagotuj, zwiększając ciepło. Gotuj zupę na umiarkowanym ogniu przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Używaj płatków owsianych typu "Hercules", a nie szybkiego gotowania. Z" Herkulesem & quot; zupa okaże się smaczniejsza, nada pożądaną konsystencję. Podczas gotowania obserwuj stopień wrzenia zupy. Nie pozwól, aby mocno się zagotował, gotowanie powinno być tylko umiarkowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż smażone warzywa do garnka, wymieszaj. Sól zupę. Sól zupy zawsze musi być prawie pod koniec gotowania, kiedy główne produkty w niej są właśnie ugotowane i są w stanie równomiernie wchłonąć sól. Jeśli zupa zostanie solona zbyt wcześnie, gdy warzywa są jeszcze twarde, gotuje się dłużej i można ją przesolić, ponieważ sól pozostanie w płynie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uwolnij kurczaka z kości, posiekaj rękami na kawałki lub pokrój nożem. Dodaj kawałki kurczaka do zupy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty. Podczas gotowania zupy należy ją okresowo mieszać, monitorować stopień gotowości składników,smakować.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj liść laurowy, Dodaj do zupy, wymieszaj. Możesz dodać dowolne przyprawy i przyprawy do smaku. Gotuj zupę na małym ogniu przez 7-9 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij garnek z ognia, pozwól zupie zaparzyć się z zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut. W tym czasie nabierze przyjemnej gęstej konsystencji i stanie się bardziej aromatyczny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj chłopską zupę ze śmietaną. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy