Sałatka z ananasem i granatem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do sałatek. Ugotuj jajka na twardo, obierz. Gotuj przez 30-40 minut. aż filet z kurczaka będzie gotowy. Wyjmij ananasy z syropu do durszlaka, pozwól pozostałościom syropu spłynąć. Umyj liście sałaty, strząśnij z nich wodę. Obierz, umyj ząbki czosnku. Myjemy granat, usuwamy ziarna.
Krok 2:
Pokrój jajka, filety z kurczaka i ananasy w kostkę (jeśli nie zostały posiekane w puszkach).
Krok 3:
W misce wymieszaj pokruszone produkty, dodaj ziarna granatu (zostaw trochę do dekoracji sałatki), trochę soli.
Krok 4:
W pojemniku z majonezem wyciśnij czosnek przez prasę, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Rozerwij liście sałaty lub połóż je na talerzu w całości, połóż sałatkę na wierzchu. Posyp sałatkę ziarnami granatu pozostawionymi do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g