Bukiet Sałatkowy

taki bukiet ozdobi każdy stół). W rzeczywistości każda "ulubiona" i "sprawdzona" sałatka może stać się tą sałatką. Chodzi o projekt!
klava4Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 50 % 14 g
168 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Marynuj cebulę. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, 30 ml 9% octu i zalewamy gorącą wodą. Pozostaw na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte suszone śliwki są cięte na pół i nadziewane połową jądra orzecha.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzy gotowane ziemniaki na grubej tarce, sól i pieprz. Dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj. Rozłóż na talerzu i nadaj kształt bukietowi. Posyp marynowaną cebulą na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzy gotowane marchewki na grubej tarce, sól i pieprz. Dodaj majonez i wymieszaj. Rozłóż ziemniaki na wierzchu. I połóż nadziewane suszone śliwki na marchewce, jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowana Buryak również trzy na grubej tarce, sól pieprzowa. Dodaj majonez i 3 kawałki drobno posiekanych śliwek do buraków, wymieszaj. Rozłóż na marchewce i posyp marynowaną cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzy jajka na średniej tarce na burakach. Smarujemy majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z zieleni i jednego gotowanego żółtka dekorujemy bukiet. Sałatka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy