Zupa pomidorowa z kalmarami i brokułami

Nadchodzi lato! Czas się zająć! Spróbuj lekkiej zupy na lunch. Lekka zupa, która pomoże zarówno na zimno, jak i jako przekąska w pracy (w wersji bez czosnku)
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 59 % 10 g
67 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miałem zamrożone pierścienie kałamarnicy. Należy je rozmrozić, pokroić na kawałki 1-1, 5 cm

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożone różyczki brokułów podzielone na kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W bulionie zagotuj kalmary, dodaj tam brokuły. Ponownie doprowadzić do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory do takiej konsystencji, abyś sam je lubił. Ktoś lubi grubsze, ktoś gorętszy. Dodaj ryż (gotuję ryż wcześniej i zamrażam porcjami. aby później szybko dodać i nie tracić czasu na gotowanie). Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, dodaj zioła (oczywiście świeże) i czosnek. Zdjąć z ognia. To wszystko! W razie potrzeby dodaj jogurt lub śmietanę do gotowego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy