skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wołowinę z kością, dobrze myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Obierz jedną marchewkę i jedną cebulę, włóż do mięsa. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez dwie godziny, okresowo usuwając piankę. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy cebulę i marchewkę, nie potrzebujemy ich już.
Krok 2:
Dobrze umyj buraki i gotuj do połowy. Obierz skórę.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Krok 4:
Obierz Pozostałe marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. Paprykę pokroić w półkole. Smażyć wszystko razem do miękkości.
Krok 5:
Pokrój buraki w cienkie paski. Używam tarki Berner (przystawka do koreańskiej marchwi). Włóż buraki na patelnię z masłem, dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i cukier granulowany. Będziemy gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok 6:
Kiedy nasze mięso zostanie ugotowane, wyjmiemy je i pokroimy w średnie kostki. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Niech się ugotuje. W międzyczasie kroimy kiełbaski w plasterki i smażymy je na maśle na złoty kolor.
Krok 7:
Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodaj mięso, smażenie, duszone buraki, paprykę chili do smaku, sól i pieprz (mielona papryka-2 łyżeczki) do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, dodać smażone kiełbaski. Posyp ziołami i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką, pozwól jej parzyć przez kolejne 15 minut, a nasz pyszny barszcz jest gotowy! Podawaj barszcz ze śmietaną i posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal / 100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal / 100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g