Barszcz po lwowsku

niezbyt znajomy Barszcz, smak jest po prostu boski). Ten przepis pożyczyłem od mojej przyjaciółki ze Lwowa. Bardzo smaczne! Kiedyś odpoczywaliśmy na Krymie, tam poznaliśmy ukraińską rodzinę ze Lwowa. Właśnie tam po raz pierwszy spróbowałem tego barszczu. Byłem zaskoczony, że w barszczu nie ma kapusty! Ale okazało się tak smaczne, że kapusta jest tam naprawdę zbędna! Radzę wszystkim spróbować!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 39 % 9 g
129 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wołowinę z kością, dobrze myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Obierz jedną marchewkę i jedną cebulę, włóż do mięsa. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez dwie godziny, okresowo usuwając piankę. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy cebulę i marchewkę, nie potrzebujemy ich już.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj buraki i gotuj do połowy. Obierz skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz Pozostałe marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. Paprykę pokroić w półkole. Smażyć wszystko razem do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój buraki w cienkie paski. Używam tarki Berner (przystawka do koreańskiej marchwi). Włóż buraki na patelnię z masłem, dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i cukier granulowany. Będziemy gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy nasze mięso zostanie ugotowane, wyjmiemy je i pokroimy w średnie kostki. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Niech się ugotuje. W międzyczasie kroimy kiełbaski w plasterki i smażymy je na maśle na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodaj mięso, smażenie, duszone buraki, paprykę chili do smaku, sól i pieprz (mielona papryka-2 łyżeczki) do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, dodać smażone kiełbaski. Posyp ziołami i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką, pozwól jej parzyć przez kolejne 15 minut, a nasz pyszny barszcz jest gotowy! Podawaj barszcz ze śmietaną i posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal / 100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy