skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj cebulę i zalej wrzącą wodą przez 7-10 minut, aby pozbyć się goryczy. Odcedź i spłucz zimną wodą.
Krok 2:
Po jednym ubijaj trzy jądra kurczaka szczyptą soli. Po ubiciu wlej każde jajko na gorącą naoliwioną patelnię i usmaż naleśniki. Musisz smażyć je po obu stronach ,ale bardzo szybko (nie do złotego koloru!), ponieważ jeśli prześwietlisz, naleśniki będą gorzkie. Po usmażeniu lepiej umieścić je w 3 oddzielnych talerzach, aby lekko wyschły.
Krok 3:
Ugotuj filet z kurczaka, ostudź i drobno posiekaj.
Krok 4:
Naleśniki jajeczne pokrój w paski i dodaj do fileta z kurczaka.
Krok 5:
Umieść tam świeży ogórek, również pokrojony w paski, dodaj cebulę. Wymieszaj wszystko, sól i pieprz do smaku i dopraw majonezem.
Krok 6:
Teraz dekorujemy danie. Podawaj sałatkę w spektakularnych filiżankach wykonanych z papryki. Aby to zrobić, od strony dziobka kilkakrotnie przecinamy paprykę na krzyż. Nacięcia powinny być dość głębokie (nie docieramy do ogona gdzieś na 2-2,5 cm). Następnie końcówką noża delikatnie rozwarstwiamy paprykę wzdłuż nacięć jak płatki. Aby się otworzyły, zanurz paprykę w zimnej wodzie.
Krok 7:
Proces otwierania zajmie 2 godziny, ale można to przyspieszyć, wkładając pojemniki z wodą i papryką do lodówki.
Krok 8:
Usuń nasiona z otwartego kubka.
Krok 9:
Napełnij kubki z kwiatami sałatką i udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g