Sałatka delikatność w kwiatowym kubku

wyrafinowana sałatka pasuje do każdego świątecznego stołu! Ta sałatka została stworzona, aby zachwycać i zaskakiwać. Jest nie tylko pyszny, ale także niesamowicie piękny. Jeśli nadal nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości, Ta opcja będzie odpowiednia.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 21 % 4 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj cebulę i zalej wrzącą wodą przez 7-10 minut, aby pozbyć się goryczy. Odcedź i spłucz zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po jednym ubijaj trzy jądra kurczaka szczyptą soli. Po ubiciu wlej każde jajko na gorącą naoliwioną patelnię i usmaż naleśniki. Musisz smażyć je po obu stronach ,ale bardzo szybko (nie do złotego koloru!), ponieważ jeśli prześwietlisz, naleśniki będą gorzkie. Po usmażeniu lepiej umieścić je w 3 oddzielnych talerzach, aby lekko wyschły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj filet z kurczaka, ostudź i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naleśniki jajeczne pokrój w paski i dodaj do fileta z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść tam świeży ogórek, również pokrojony w paski, dodaj cebulę. Wymieszaj wszystko, sól i pieprz do smaku i dopraw majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dekorujemy danie. Podawaj sałatkę w spektakularnych filiżankach wykonanych z papryki. Aby to zrobić, od strony dziobka kilkakrotnie przecinamy paprykę na krzyż. Nacięcia powinny być dość głębokie (nie docieramy do ogona gdzieś na 2-2,5 cm). Następnie końcówką noża delikatnie rozwarstwiamy paprykę wzdłuż nacięć jak płatki. Aby się otworzyły, zanurz paprykę w zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Proces otwierania zajmie 2 godziny, ale można to przyspieszyć, wkładając pojemniki z wodą i papryką do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń nasiona z otwartego kubka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij kubki z kwiatami sałatką i udekoruj zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy