Święta Wielkanocne
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Bierzemy świeży twaróg
Krok 3:
Twarożek przechodzi przez maszynkę do mięsa
Krok 4:
Prażony sezam
Krok 5:
Twaróg wymieszać z masłem, śmietaną i sezamem
Krok 6:
Dodaj cukier i jajka
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj
Krok 8:
Chłodzić pod bieżącą wodą
Krok 9:
Pojemnik na mieszankę twarogową
Krok 10:
Układamy litery
Krok 11:
Ostrożnie wlej mieszaninę twarogu
Krok 12:
Zamknij gazą
Krok 13:
Wkładamy pod ładunek
Krok 14:
Odwrócony, Usuń gazę
Krok 15:
Popraw krawędzie Wielkanocy
Krok 16:
Udekoruj szczyt Wielkanocy
dwukrotnie przepuszczam świeży twaróg przez maszynę do mięsa, aby powstała masa była wolna od grudek.
Sezam smażymy trochę na patelni bez oleju, aby miał ładny złoty kolor.
mieszam sezam i pominięty twaróg.
dodaj jajka, śmietanę i cukier, dokładnie wymieszaj.
rozprowadzam mieszaninę na patelni, stawiam na małym ogniu. Tutaj musisz być ostrożny, ponieważ mieszanina się uspokoi i musimy doprowadzić ją do wrzenia. Dlatego ciągle mieszam zawartość patelni, a gdy tylko pojawią się bąbelki, natychmiast usuwam ją z ognia.
następnie Wielkanoc musi być szybko schłodzona. Robię to w ten sposób: wkładam patelnię z twarogiem do głębszego pojemnika i włączam bieżącą zimną wodę. Okazuje się, że jest to rodzaj zimnej kąpieli wodnej.
nie mam Pasochnicy, więc używam zwykłego durszlaka. Wkładam do niego wilgotną gazę, na której układam rodzynki z literami "XV". Stawiam durszlak na patelni, na której spłynie serwatka. Wlać mieszaninę do durszlaka, owinąć gazę na mieszance. Zamykam wszystko talerzem, na którym kładę ładunek.
teraz cała "konstrukcja" musi być umieszczona w lodówce na 12 godzin. Cała serwatka spłynie, a Wielkanoc stanie się gęsta, podobnie jak ser Adyghe.
obracam Wielkanoc na talerzu, zdejmuję gazę. Wierzch Wielkanocy posypuję trochę dekoracjami cukierniczymi.
teraz Wielkanoc jest gotowa, możesz ją podać. Tak wygląda świąteczna Wielkanoc twarogowa na przekroju.
Sezam smażymy trochę na patelni bez oleju, aby miał ładny złoty kolor.
mieszam sezam i pominięty twaróg.
dodaj jajka, śmietanę i cukier, dokładnie wymieszaj.
rozprowadzam mieszaninę na patelni, stawiam na małym ogniu. Tutaj musisz być ostrożny, ponieważ mieszanina się uspokoi i musimy doprowadzić ją do wrzenia. Dlatego ciągle mieszam zawartość patelni, a gdy tylko pojawią się bąbelki, natychmiast usuwam ją z ognia.
następnie Wielkanoc musi być szybko schłodzona. Robię to w ten sposób: wkładam patelnię z twarogiem do głębszego pojemnika i włączam bieżącą zimną wodę. Okazuje się, że jest to rodzaj zimnej kąpieli wodnej.
nie mam Pasochnicy, więc używam zwykłego durszlaka. Wkładam do niego wilgotną gazę, na której układam rodzynki z literami "XV". Stawiam durszlak na patelni, na której spłynie serwatka. Wlać mieszaninę do durszlaka, owinąć gazę na mieszance. Zamykam wszystko talerzem, na którym kładę ładunek.
teraz cała "konstrukcja" musi być umieszczona w lodówce na 12 godzin. Cała serwatka spłynie, a Wielkanoc stanie się gęsta, podobnie jak ser Adyghe.
obracam Wielkanoc na talerzu, zdejmuję gazę. Wierzch Wielkanocy posypuję trochę dekoracjami cukierniczymi.
teraz Wielkanoc jest gotowa, możesz ją podać. Tak wygląda świąteczna Wielkanoc twarogowa na przekroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g