Święta Wielkanocne

bardzo piękna Wielkanoc zachwyci całą rodzinę i gości! Bardzo długo wierzyliśmy, że Wielkanoc i ciasto wielkanocne to to samo. Dopiero 10 lat temu widziałem przepis w jednej książce kucharskiej, a teraz przygotowuję Wielkanoc na święta tylko według tego przepisu. Trochę go przerobiłem, aby było wygodniej gotować, ale w zasadzie nie wprowadziłem poważnych zmian. Będę szczęśliwy, jeśli podoba ci się ten przepis. Wygląda trochę kłopotliwie, ale to się opłaca-Wielkanoc okazuje się delikatna, to cudowny przysmak, który wszyscy lubią w naszej rodzinie. Ponadto prawie tak samo można gotować ciasta z twarogu, które dzieci jedzą z przyjemnością.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 34 % 15 g
258 kcal
IG: 7 / 20 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy świeży twaróg

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twarożek przechodzi przez maszynkę do mięsa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Prażony sezam

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twaróg wymieszać z masłem, śmietaną i sezamem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Chłodzić pod bieżącą wodą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pojemnik na mieszankę twarogową

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Układamy litery

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie wlej mieszaninę twarogu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij gazą

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy pod ładunek

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwrócony, Usuń gazę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Popraw krawędzie Wielkanocy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj szczyt Wielkanocy

dwukrotnie przepuszczam świeży twaróg przez maszynę do mięsa, aby powstała masa była wolna od grudek.

Sezam smażymy trochę na patelni bez oleju, aby miał ładny złoty kolor.

mieszam sezam i pominięty twaróg.

dodaj jajka, śmietanę i cukier, dokładnie wymieszaj.

rozprowadzam mieszaninę na patelni, stawiam na małym ogniu. Tutaj musisz być ostrożny, ponieważ mieszanina się uspokoi i musimy doprowadzić ją do wrzenia. Dlatego ciągle mieszam zawartość patelni, a gdy tylko pojawią się bąbelki, natychmiast usuwam ją z ognia.

następnie Wielkanoc musi być szybko schłodzona. Robię to w ten sposób: wkładam patelnię z twarogiem do głębszego pojemnika i włączam bieżącą zimną wodę. Okazuje się, że jest to rodzaj zimnej kąpieli wodnej.

nie mam Pasochnicy, więc używam zwykłego durszlaka. Wkładam do niego wilgotną gazę, na której układam rodzynki z literami "XV". Stawiam durszlak na patelni, na której spłynie serwatka. Wlać mieszaninę do durszlaka, owinąć gazę na mieszance. Zamykam wszystko talerzem, na którym kładę ładunek.

teraz cała "konstrukcja" musi być umieszczona w lodówce na 12 godzin. Cała serwatka spłynie, a Wielkanoc stanie się gęsta, podobnie jak ser Adyghe.

obracam Wielkanoc na talerzu, zdejmuję gazę. Wierzch Wielkanocy posypuję trochę dekoracjami cukierniczymi.

teraz Wielkanoc jest gotowa, możesz ją podać. Tak wygląda świąteczna Wielkanoc twarogowa na przekroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g

Podobne przepisy