skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj proste produkty. Mam domowe jajka - więc krem okazuje się bogaty żółty. Jeśli chcesz niezbyt słodkiego kremu, możesz zmniejszyć ilość cukru do 100 g. aby zmienić smak kremu, możesz dodać do niego dowolny wypełniacz: wanilię, kakao, płatki kokosowe.
Krok 2:
Jajko-oddziel żółtka i białka. Białka w tym przepisie nie będą nam potrzebne. Możesz je zamrozić, a następnie użyć do pieczenia, oczywiście po rozmrożeniu. W rondlu łączymy żółtka, cukier, mąkę i płatki kokosowe.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko, aż będzie stosunkowo jednorodne-otrzymasz takie okruchy. Nie osiągniesz jeszcze gładkości. Wlej mleko do innego rondla i podgrzej prawie do wrzenia.
Krok 4:
Wlej trochę gorącego mleka do naszej masy i zacznij dobrze ugniatać trzepaczką. Jeśli chcesz, użyj miksera, aby mieć pewność, że nie pozostaną grudki.
Krok 5:
Dodaj całe pozostałe mleko i dobrze wymieszaj. Stawiamy rondel na ogniu. Najpierw możesz wzmocnić ogień, aby masa się zagotowała, a następnie zmniejszyć poniżej średniej i ugotować nasz krem. Nie odchodź na sekundę i cały czas mieszaj trzepaczką. Musisz gotować przez 5 minut, zrobiłem to. Nie zapominaj, że gotowy schłodzony krem będzie jeszcze grubszy.
Krok 6:
Taki krem miałem, kiedy już wyłączyłem ogień.
Krok 7:
Po schłodzeniu krem jest pokryty skórką na wierzchu. Aby temu zapobiec, musisz przykryć krem w pojemniku folią spożywczą bezpośrednio do tyłu, aby film mocno przylegał do kremu. Więc pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8:
Oto nasz gotowy krem bez masła. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, gęsty i gęsty. Może być stosowany jako nadzienie do ciast budyniowych, posmarować nim ciasta na ciasto "Napoleon" lub możesz po prostu podawać ze świeżymi owocami i jagodami jako deser. Jak widać, przygotowanie tego kremu wcale nie jest trudne. Z tego zestawu produktów uzyskuje się około 500 gramów doskonałego przysmaku.
Krok 9:
Gotuj dla zdrowia i smacznego!
jeśli możesz użyć domowych jajek, otrzymasz Krem o jasnym, bogatym żółtym kolorze. Będzie wyglądać bardzo pięknie na deserze. Gotuj dla zdrowia i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g