Biały krówki na skondensowanym mleku

idealny antydepresant o kremowo-karmelowym smaku!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 27 % 22 g
węglowodany 65 % 53 g
434 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ustaw naczynia w łaźni wodnej. Wlej mleko, dodaj kawałki czekolady. Mieszając, podgrzewaj, aż grudki całkowicie znikną. Dodaj sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij naczynia z ognia, dodaj kandyzowane owoce, posiekane orzechy laskowe, kardamon. Wszystko wymieszaj, wlej do formy pokrytej folią lub pergaminem lub folią, nasmarowaną olejem. Schłodzić i wstawić do lodówki na 4 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą noża zanurzonego w wodzie pokrój deser na porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy