skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na sałatkę przygotowujemy pierś z kurczaka pieczoną z przyprawami w folii.
Krok 2:
Malujemy jaja kurze do dekoracji sałatki, w tym celu pocieramy surowe buraki na drobnej tarce, wkładamy gazę i zawiązujemy w dwa węzły, które wlewamy wrzącą wodą do kubka.
Krok 3:
Pokrój cebulę na bardzo cienkie półpierścienie i włóż do miski.
Krok 4:
Dodaj 1 stół do cebuli. L. sól, 1 stół. l. cukier, 1 stół. L. esencja octu.
Krok 5:
Wlej wrzącą wodę po brzegi i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Rozbij jajko kurze, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Krok 7:
Wlej mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju roślinnego.
Krok 8:
Dobrze usmaż naleśnik jajeczny z obu stron.
Krok 9:
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.
Krok 10:
Na drobnej tarce wcieramy gotowane jajko.
Krok 11:
Formę natłuszczoną od wewnątrz olejem roślinnym kładziemy na liściach sałaty na talerzu, napełniamy startym i wymieszanym jajkiem kurzym, lekko miażdżąc łyżką.
Krok 12:
Dodaj drugą warstwę umytej kukurydzy, dobrze wyrównując widelcem.
Krok 13:
Dodaj warstwę majonezu do smaku.
Krok 14:
Pokrój pieczoną pierś z kurczaka w kostkę.
Krok 15:
Rozłóż następną warstwę na kukurydzy i przykryj warstwą umytej cebuli.
Krok 16:
Dodaj kolejną warstwę majonezu do smaku.
Krok 17:
Rozłóż twardy ser starty na drobnej tarce górną warstwą.
Krok 18:
Zaczynamy zbierać drugą sałatkę i układamy pomidory pokrojone w cienkie pierścienie na umytej cebuli.
Krok 19:
Na pomidorach równomiernie rozłóż kostki kurczaka.
Krok 20:
Pokrój naleśnik jajeczny w cienkie paski i rozłóż następną warstwę.
Krok 21:
Dodaj warstwę majonezu i posyp startym serem.
Krok 22:
Udekoruj każdą sałatkę świąteczną świnką.
świąteczne sałatki "dwie świnki" na Nowy Rok! Przygotuj te sałatki o niezwykłym smaku dla swoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g