sałatki z kurczaka z serem i pomidorami

Prosty i szybki przepis na pyszne sałatki! Nowy przepis na sałatki porcjowane na noworoczny stół o niezwykłym smaku, który z pewnością rozweseli Ciebie i Twoich gości!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
157 kcal
IG: 33 / 17 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na sałatkę przygotowujemy pierś z kurczaka pieczoną z przyprawami w folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Malujemy jaja kurze do dekoracji sałatki, w tym celu pocieramy surowe buraki na drobnej tarce, wkładamy gazę i zawiązujemy w dwa węzły, które wlewamy wrzącą wodą do kubka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na bardzo cienkie półpierścienie i włóż do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 stół do cebuli. L. sól, 1 stół. l. cukier, 1 stół. L. esencja octu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wrzącą wodę po brzegi i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajko kurze, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze usmaż naleśnik jajeczny z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na drobnej tarce wcieramy gotowane jajko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Formę natłuszczoną od wewnątrz olejem roślinnym kładziemy na liściach sałaty na talerzu, napełniamy startym i wymieszanym jajkiem kurzym, lekko miażdżąc łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj drugą warstwę umytej kukurydzy, dobrze wyrównując widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj warstwę majonezu do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój pieczoną pierś z kurczaka w kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż następną warstwę na kukurydzy i przykryj warstwą umytej cebuli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kolejną warstwę majonezu do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż twardy ser starty na drobnej tarce górną warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zaczynamy zbierać drugą sałatkę i układamy pomidory pokrojone w cienkie pierścienie na umytej cebuli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na pomidorach równomiernie rozłóż kostki kurczaka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój naleśnik jajeczny w cienkie paski i rozłóż następną warstwę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj warstwę majonezu i posyp startym serem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Udekoruj każdą sałatkę świąteczną świnką.

świąteczne sałatki "dwie świnki" na Nowy Rok! Przygotuj te sałatki o niezwykłym smaku dla swoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy