efektowne świnki różowe

przekąska nadziewane jajka wygląda bardzo atrakcyjnie!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 26 % 6 g
147 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki obrać, pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej kawałki buraków przegotowaną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż obrane jajka do wody na 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż drobno posiekaną cebulę na patelni z olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drobno posiekane pieczarki, sól, pieprz i smaż do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odetnij mały kawałek z każdego jajka z boku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij żółtka i dodaj do smażonych grzybów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj wszystko widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj majonez do nadzienia, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij jajka nadzieniem mocno, ubijając. Ułóż jajka na talerzu z rozłożonymi liśćmi sałaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z kawałków, które zostały odcięte od dołu, wyciąć prosiaczki i uszy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wykonaj cięcia i włóż uszy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie włóż ziarna pieprzu – oczy do nakłuć. Rozłóż Prosiaczek majonezem i przyklej go z przodu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dołącz kucyki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego! I Wesołych Świąt!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli nie ma czasu na nadziewanie jajek-możesz po prostu pomalować całe jajka, odciąć część jajka z jednej strony nożem dla stabilności, a także ułożyć pyski świń - uszy, oczy, Prosiaczek i ogon!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy