skład / składniki
metoda gotowania
zielone strzałki czosnku zebrać, umyć i osuszyć, układając na ręczniku papierowym. Wierzchołki pędów czosnku lepiej odciąć - są zbyt szorstkie do jedzenia, a ponadto znajdują się niejadalne cebulki z nasionami. Umyte strzały pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, najlepiej zrobić to nożyczkami kuchennymi. Włóż strzały czosnku do miski i przygotuj pozostałe składniki.
obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą i pokrój wzdłuż w paski o podobnej wielkości do strzałek czosnkowych. Włóż pokrojoną marchewkę do miski.
korzeń pasternaku obrać, umyć i pokroić w paski. Wymieszaj z marchewką i strzałkami czosnku.
przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól, cukier i mieszankę papryki do rondla. Dobrze wymieszaj marynatę. Dodaj 9-procentowy ocet do garnka i zagotuj marynatę. Gotuj marynatę przez 10 minut.
następnie posiekane strzały czosnkowe, marchewki i pasternak zanurz w marynacie, wymieszaj i gotuj wszystko razem od momentu ponownego wrzenia przez 5 minut.
na koniec dodaj olej roślinny do garnka.
przygotuj pojemnik do konserw. Dobrze spłucz puszki, umieść piekarnik szyjką w dół o 120 stopni na 20 minut. Zagotuj pokrywki.
w czystych pasteryzowanych słoikach ułóż gotowaną sałatkę wraz z marynatą i zwiń pokrywki. Umieść słoiki na twardej powierzchni do góry nogami i zawiń je w ciepły koc. Pozostaw tak przez całą noc, aż całkowicie ostygną. Następnie sałatkę można schować w chłodnym, ciemnym czasie do przechowywania.
podawaj sałatkę ze strzałkami czosnku i marchewką najlepiej z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub po prostu jako przekąskę! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g