sałatka ze strzałkami czosnku na zimę

Jasna zielono-pomarańczowa sałatka o pikantnym smaku! Sałatka ze strzałkami czosnkowymi na zimę to zdrowy przysmak witaminowy. Ostry smak zielonych strzał czosnkowych doskonale komponuje się z marchewką i korzeniem pasternaku, dzięki czemu sałatka jest nieco bardziej miękka i delikatna.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
83 kcal
IG: 69 / 0 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 50 min

zielone strzałki czosnku zebrać, umyć i osuszyć, układając na ręczniku papierowym. Wierzchołki pędów czosnku lepiej odciąć - są zbyt szorstkie do jedzenia, a ponadto znajdują się niejadalne cebulki z nasionami. Umyte strzały pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, najlepiej zrobić to nożyczkami kuchennymi. Włóż strzały czosnku do miski i przygotuj pozostałe składniki.

obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą i pokrój wzdłuż w paski o podobnej wielkości do strzałek czosnkowych. Włóż pokrojoną marchewkę do miski.

korzeń pasternaku obrać, umyć i pokroić w paski. Wymieszaj z marchewką i strzałkami czosnku.

przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól, cukier i mieszankę papryki do rondla. Dobrze wymieszaj marynatę. Dodaj 9-procentowy ocet do garnka i zagotuj marynatę. Gotuj marynatę przez 10 minut.

następnie posiekane strzały czosnkowe, marchewki i pasternak zanurz w marynacie, wymieszaj i gotuj wszystko razem od momentu ponownego wrzenia przez 5 minut.

na koniec dodaj olej roślinny do garnka.

przygotuj pojemnik do konserw. Dobrze spłucz puszki, umieść piekarnik szyjką w dół o 120 stopni na 20 minut. Zagotuj pokrywki.

w czystych pasteryzowanych słoikach ułóż gotowaną sałatkę wraz z marynatą i zwiń pokrywki. Umieść słoiki na twardej powierzchni do góry nogami i zawiń je w ciepły koc. Pozostaw tak przez całą noc, aż całkowicie ostygną. Następnie sałatkę można schować w chłodnym, ciemnym czasie do przechowywania.

podawaj sałatkę ze strzałkami czosnku i marchewką najlepiej z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub po prostu jako przekąskę! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy