skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz ryż długoziarnisty, który jest bardzo popularny w kuchni.
Krok 2:
Odmierz odpowiednią ilość ryżu.
Krok 3:
Spłucz ryż pod bieżącą wodą do 8-10 razy, aż woda stanie się czysta i pozostaw na 30 minut do namoczenia.
Krok 4:
Dodaj 2 szklanki gorącej wody do odsączonego czystego ryżu, umieść na wysokim ogniu i zagotuj, mieszając przed gotowaniem. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, po czym solimy do smaku i mieszamy. Wyłącz piec, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut, aż będzie całkowicie gotowa. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka, aby szkło było wodą i spłucz mieszając pod zimną bieżącą wodą.
Krok 5:
Rozłóż ryż na talerzu i dodaj trochę oleju słonecznikowego. Ugotowany i umyty ryż, jeśli będziemy dalej używać jako półproduktu, włóż do tej samej patelni, w której został ugotowany, Dodaj do smaku dowolny olej, przyprawy, zioła.
Krok 6:
Ryż przygotowany w ten sposób jest półproduktem do sałatek, przekąsek i złożonych dodatków.
gotowany ryż należy do najbardziej poszukiwanych potraw i jest idealnym dodatkiem do wielu przygotowywanych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g