kruchy ryż do złożonych dodatków

Pięć sekretów robienia kruchego i dmuchanego ryżu! Ulubiony przepis na przygotowanie półproduktu z ryżu do sałatek, przekąsek i różnych dodatków!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 84 % 27 g
145 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz ryż długoziarnisty, który jest bardzo popularny w kuchni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz odpowiednią ilość ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz ryż pod bieżącą wodą do 8-10 razy, aż woda stanie się czysta i pozostaw na 30 minut do namoczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 szklanki gorącej wody do odsączonego czystego ryżu, umieść na wysokim ogniu i zagotuj, mieszając przed gotowaniem. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, po czym solimy do smaku i mieszamy. Wyłącz piec, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut, aż będzie całkowicie gotowa. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka, aby szkło było wodą i spłucz mieszając pod zimną bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ryż na talerzu i dodaj trochę oleju słonecznikowego. Ugotowany i umyty ryż, jeśli będziemy dalej używać jako półproduktu, włóż do tej samej patelni, w której został ugotowany, Dodaj do smaku dowolny olej, przyprawy, zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż przygotowany w ten sposób jest półproduktem do sałatek, przekąsek i złożonych dodatków.

gotowany ryż należy do najbardziej poszukiwanych potraw i jest idealnym dodatkiem do wielu przygotowywanych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy