krem waniliowy z masłem

najdelikatniejszy krem bez jajek! Gotowany na mleku, ubity na maśle! Krem-piosenka i bajka. Delikatny, o kremowym aromacie. Rozpływa się w ustach. Nie ma nic do powiedzenia, musisz gotować, próbować, jeść, a potem-na wielką skalę i wypracować dodatkowe kalorie, ciesząc się wiosną(lub czymkolwiek za oknem)!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 64 % 38 g
320 kcal
IG: 5 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wlej mleko do rondla z grubym dnem. Pozostaw trochę mleka w szklance. W rondelku dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i prawie zagotuje mleko. Nie gotować.
2. Dodaj mąkę do zarezerwowanego mleka. Do gęstej śmietany potrzebujesz 3 łyżek. L. z największym szkiełkiem mąki, do kremu wystarczy 1,5 łyżki. Dobrze wymieszaj mleko z mąką.
3. Dodaj trochę gorącego mleka do mąki mlecznej, wymieszaj i ciągle mieszając włóż mleko mączne do rondla. Gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu. Mieszanina powinna zgęstnieć i stać się konsystencją skondensowanego mleka. Po schłodzeniu zgęstnieje, więc nie rozgotuj.
4. Zdejmij gotową mieszankę mąki z ognia i pozwól jej ostygnąć do około 35 stopni (około). Aby zapobiec tworzeniu się folii z góry, możesz stale mieszać masę lub przykryć ją folią w kontakcie z powierzchnią.
5. Ubij zmiękczone masło na puszystą masę. Kontynuując ubijanie z małą prędkością, dodaj łyżkę mąki, za każdym razem dobrze mieszając. Więc wymieszaj cały krem.
ten rodzaj kremu doskonale nadaje się do nadziewania eklerów, pączków i ciast łuszczących się.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy