skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla z grubym dnem. Pozostaw trochę mleka w szklance. W rondelku dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i prawie zagotuje mleko. Nie gotować.
2. Dodaj mąkę do zarezerwowanego mleka. Do gęstej śmietany potrzebujesz 3 łyżek. L. z największym szkiełkiem mąki, do kremu wystarczy 1,5 łyżki. Dobrze wymieszaj mleko z mąką.
3. Dodaj trochę gorącego mleka do mąki mlecznej, wymieszaj i ciągle mieszając włóż mleko mączne do rondla. Gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu. Mieszanina powinna zgęstnieć i stać się konsystencją skondensowanego mleka. Po schłodzeniu zgęstnieje, więc nie rozgotuj.
4. Zdejmij gotową mieszankę mąki z ognia i pozwól jej ostygnąć do około 35 stopni (około). Aby zapobiec tworzeniu się folii z góry, możesz stale mieszać masę lub przykryć ją folią w kontakcie z powierzchnią.
5. Ubij zmiękczone masło na puszystą masę. Kontynuując ubijanie z małą prędkością, dodaj łyżkę mąki, za każdym razem dobrze mieszając. Więc wymieszaj cały krem.
ten rodzaj kremu doskonale nadaje się do nadziewania eklerów, pączków i ciast łuszczących się.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g