Gryczanki z sosem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
gotuj kaszę gryczaną. Podczas gotowania przepuszczamy mięso z dodatkiem połowy cebuli przez maszynę do mięsa. Włóż kaszę gryczaną, jajka, sól, pieprz do mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.
z powstałej masy formujemy kotlety, panierujemy je w mące, podgrzewamy patelnię olejem (30 ml) i smażymy grykę na złoty kolor.
na innej patelni usmaż pozostałą cebulę, drobno posiekaną, dodaj śmietanę, sos pomidorowy i podgrzej wszystko razem. Następnie kładziemy grykę na patelni z sosem i, przykrywając pokrywką, gotujemy przez dwadzieścia pięć minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g