Wielkanoc parzona na mleku

Wielkanoc jest delikatna jak krem, bez użycia twarogu. Od wielu lat robię właśnie tę Wielkanoc. Cena rynkowego twarogu przed świętami gwałtownie rośnie, a ze sklepu nie wychodzi pyszny. Można powiedzieć, że jest to opcja budżetowa. Z tej ilości mam 1,3 kg. Wielkanoc. Przed nami cały tydzień wielkanocny, jest okazja, aby spróbować gotować. Tak, a do wakacji są jeszcze dwa dni, więc Wielkanoc na zdjęciu jest nadal w pasochnitsa.
LarissaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 50 % 14 g
165 kcal
IG: 21 / 14 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wielkanoc jest przygotowywana w dwóch etapach (dni). Zaczynamy od podgrzania mleka, wstępnie spłucz patelnię zimną wodą. Podczas gdy mleko się nagrzewa, ubij śmietanę z jajkami. Powoli wlej śmietanę do mleka doprowadzonego do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum, lepiej nie oddalać się od pieca. Zagotuj mieszaninę, mieszając. Czas zależy od jakości oryginalnych produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli będziesz uważnie obserwować, po kilku minutach zauważysz tworzenie się skrzepów, po 10 minutach cała masa zwinie się. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie Wielkanoc będzie przypominać kaszę mannę, po prostu próbuję okresowo. Po uzyskaniu pożądanego stanu wyłącz gaz, pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę. Następnie za pomocą durszlaka pokrytego gazą odrzucamy masę, serwatkę można po prostu spuścić lub zapisać do późniejszego użycia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierwszy etap kończymy zawieszając gazę z twarogiem do kapania (na noc). Następnego dnia włóż masło, cukier granulowany, wanilinę do twarogu i wszystko dokładnie wymieszaj. Rodzynki dodajemy w ostatniej chwili. Wyściełamy pasochę gazą i układamy tam Wielkanoc. Nie jest konieczne umieszczanie ładunku na wierzchu, ponieważ praktycznie nie ma wilgoci. Wszystko gotowe, wkładamy do lodówki i czekamy na wakacje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy