skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wielkanoc jest przygotowywana w dwóch etapach (dni). Zaczynamy od podgrzania mleka, wstępnie spłucz patelnię zimną wodą. Podczas gdy mleko się nagrzewa, ubij śmietanę z jajkami. Powoli wlej śmietanę do mleka doprowadzonego do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum, lepiej nie oddalać się od pieca. Zagotuj mieszaninę, mieszając. Czas zależy od jakości oryginalnych produktów.
Krok 2:
Jeśli będziesz uważnie obserwować, po kilku minutach zauważysz tworzenie się skrzepów, po 10 minutach cała masa zwinie się. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie Wielkanoc będzie przypominać kaszę mannę, po prostu próbuję okresowo. Po uzyskaniu pożądanego stanu wyłącz gaz, pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę. Następnie za pomocą durszlaka pokrytego gazą odrzucamy masę, serwatkę można po prostu spuścić lub zapisać do późniejszego użycia.
Krok 3:
Pierwszy etap kończymy zawieszając gazę z twarogiem do kapania (na noc). Następnego dnia włóż masło, cukier granulowany, wanilinę do twarogu i wszystko dokładnie wymieszaj. Rodzynki dodajemy w ostatniej chwili. Wyściełamy pasochę gazą i układamy tam Wielkanoc. Nie jest konieczne umieszczanie ładunku na wierzchu, ponieważ praktycznie nie ma wilgoci. Wszystko gotowe, wkładamy do lodówki i czekamy na wakacje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g