Zupa grochowa z boczkiem

pyszna i prosta zupa. Dla miłośników groszku i wędzonego mięsa.
TasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 31 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Opłucz groszek 3 razy i moczyć w wodzie przez 2-3 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki pokroić w plasterki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pokrojone warzywa na patelni.Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wędzone żeberka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj namoczony groszek. Wlać wodę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości (około 30 minut).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij żeberka z gotowej zupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zupę puree blenderem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej zupę do rondla, wlej śmietanę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wlej zupę do misek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy