owsianka z czarnej soczewicy

zdrowe, pożywne i bardzo smaczne danie-przygotuj czarną soczewicę! Czarnej soczewicy nie można nazwać produktem budżetowym, ale staramy się częściej włączać ją do naszej diety, ponieważ jest bardzo przydatna. Oprócz korzyści zdrowotnych ma również doskonały smak. Proponuję przygotować tak proste danie, jak owsianka, która jest smaczna i sama w sobie, doprawiona tylko masłem lub oliwą z oliwek. Ale uwielbiamy bardziej wyrafinowaną opcję-poznaj...
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 16 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 49 % 34 g
366 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Czarna soczewica nie wymaga wstępnego namaczania, więc wystarczy ją spłukać i ugotować w osolonej wodzie. Gotuje się przez 20 minut. Ułóż gotową soczewicę na sicie.
2. Podczas gotowania soczewicy lekko usmaż posiekane grubo orzechy włoskie na suchej patelni.
3. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
4. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem koperku).
5. Wymieszaj gotową soczewicę, orzechy włoskie i cebulę.
6. Dopraw owsiankę sosem i ułóż na porcjowanych talerzach, dekorując koperkiem.

bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g
  • Czarna soczewica - 324   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy