owsianka z czarnej soczewicy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Czarna soczewica nie wymaga wstępnego namaczania, więc wystarczy ją spłukać i ugotować w osolonej wodzie. Gotuje się przez 20 minut. Ułóż gotową soczewicę na sicie.
2. Podczas gotowania soczewicy lekko usmaż posiekane grubo orzechy włoskie na suchej patelni.
3. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
4. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem koperku).
5. Wymieszaj gotową soczewicę, orzechy włoskie i cebulę.
6. Dopraw owsiankę sosem i ułóż na porcjowanych talerzach, dekorując koperkiem.
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g