sos z suchej śmietany

pyszny kremowy sos o wyśmienitym smaku sera pleśniowego. Ten sos jest bardzo lubiany w naszej rodzinie, szczególnie uwielbiamy go przyrządzać z kurczakiem i innymi potrawami mięsnymi. Gęstość sosu można dostosować do własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość śmietany. Spróbuj!
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 46 % 24 g
węglowodany 29 % 15 g
323 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Na początek rozcieńczyć śmietankę w proszku mlekiem. Zwykle są hodowane 1: 1, ale produkty różnych producentów mogą się różnić - uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Do sosu potrzebujemy 150 ml już rozcieńczonej śmietany.
2. Przygotowaną śmietanę kładziemy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia (Minimalne ogrzewanie). Ciągle mieszając śmietanę, kruszymy do niej ser.
3. Poczekaj, aż ser całkowicie się rozpuści, dodaj sól, czarny pieprz, gałkę muszkatołową do sosu. Nie przesadzaj z pieprzem-lepiej dodać go trochę.
4. SOS trzymamy na minimalnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Nie przestawaj mieszać! W przeciwnym razie sos może się spalić, a jego smak zostanie zepsuty.
5. Wlej gotowy sos do pięknego sosu i podawaj z daniem głównym. Szczególnie dobrze komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g
  • Sucha śmietana - 567   kcal/100g
  • Sucha śmietana sojowa - 500   kcal/100g

Podobne przepisy