skład / składniki
metoda gotowania
1. Na początek rozcieńczyć śmietankę w proszku mlekiem. Zwykle są hodowane 1: 1, ale produkty różnych producentów mogą się różnić - uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Do sosu potrzebujemy 150 ml już rozcieńczonej śmietany.
2. Przygotowaną śmietanę kładziemy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia (Minimalne ogrzewanie). Ciągle mieszając śmietanę, kruszymy do niej ser.
3. Poczekaj, aż ser całkowicie się rozpuści, dodaj sól, czarny pieprz, gałkę muszkatołową do sosu. Nie przesadzaj z pieprzem-lepiej dodać go trochę.
4. SOS trzymamy na minimalnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Nie przestawaj mieszać! W przeciwnym razie sos może się spalić, a jego smak zostanie zepsuty.
5. Wlej gotowy sos do pięknego sosu i podawaj z daniem głównym. Szczególnie dobrze komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Sucha śmietana - 567 kcal/100g
- Sucha śmietana sojowa - 500 kcal/100g