Salamata na śmietanie i kefirze

Salamata-tradycyjne świąteczne danie na poprawki!Napraw To!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 66 % 27 g
224 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej śmietanę do rondla, podpal i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciągle mieszaj i dodawaj trochę mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj, aż olej się rozdzieli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę kefiru, cukier lub sól..

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj trochę i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy