makaron z atramentem mątwy pod sosem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj cebulę, pomidor, paprykę i natkę pietruszki. Pokrój czosnek na talerze.
2. Wszystko rozprowadzamy na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek.
3. Pastę barwioną tuszem mątwy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Gdy warzywa zmiękną na patelni, dodaj do nich wino i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
5. Następnie dodaj pomidory w puszkach, bazylię, natkę pietruszki i sól. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż zgęstnieje.
6. Dodaj płatki czosnku, owoce morza do zagęszczonego sosu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
7. Rozłóż makaron na talerzu, polej sosem z owoców morza i udekoruj startym serem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mątwy - 158 kcal/100g